pondělí 13. března 2017

Recenze: Illuminae (Akta Illuminae 1)

Nevím, čím bych měl recenzi na Illuminae začít. Superlativy by mi nestačily na popsání tohoto veledíla. Zkusím to vzít postupně…

Jsme v budoucnosti v roce 2575, lidstvo kolonizuje planety, využívá je pro jejich přírodní zdroje a Kerenza je jednou takovou planetou. Nachází se tam ne až tak úplně legální doly společnosti WUC, což by nebylo tak překvapivé, kdyby se nepřihnaly lodě konkurenční společnosti BeiTech a nezahájily biologický útok. Kady Grantová je hlavní postavou celého příběhu. Je to obyčejná 17 letá dívka, která se zrovna rozešla se svým klukem Ezrou Masonem. Kvůli tomu útoku se jim celý život obrátí naruby. Jsou na útěku na lodích Alexander, Hypatie a Koperník. Tuto flotilu však pronásleduje loď Lincoln, jediná, která přežila útok na planetu Kerenza. Kdyby vše probíhalo bez komplikací, nebyla by to žádná zábava. Proto se objeví rychle se šířící virus Fobos, a aby to náhodou nebylo jednoduché, tak SPIRO - umělá inteligence lodi Alexander začne vyvádět divné věci… A jak z té situace ven? No jak už to tak v young adult knížkách bývá, Kady a Ezra to budou muset vyřešit. Ale nečekejte žádnou procházku růžovým sadem. Lehké to nebude a může dopadnout jakkoliv…

Dorian, C, des: Masone, pamatuješ, jak jsem tvrdil, že jsi chytřejší, než vypadáš?
Dorian, C, des: No tak já to oficiálně odvolávám. Tvůj mozek je pomalej jak německá opera.

Co ale dělá knihu tak výjimečnou? Příběh to kupodivu není. Příběh je totiž akorát velmi dobré sci-fi, kde i ta young adult romance plní pouze druhotnou roli a netočí se to jen kolem ní. To hlavní na celé knížce je právě její grafické zpracování a samotné sepsání. Nejedná se totiž o obyčejnou beletrii, ale o různé zápisy ze složek, z online komunikace skrze chaty a messengery, informace z jádra umělé inteligence a hlášení sepsaná techniky, kteří analyzovali data z celé události. Právě časté střídání těchto prostředků sepsání knihy je to, co čtenáře při čtení pohání nejvíce dopředu. Nejoriginálnější je použití plánků lodí, včetně technických údajů, odpočítávání k různým událostem nebo popis dění ve vesmíru během leteckých akcí, kdy text plyne doslova všemi směry. Právě v okamžicích, kdy přijde na řadu akce, pak toto zpracování nenechá čtenáře knihu odložit a stránku za stránkou se děj posouvá až ke konci, kdy by nejraději pokračoval okamžitě dál druhým dílem Gemina, který v originále vyšel na podzim 2016 a čeští čtenáři se ho díky nakladatelství CooBoo také dočkají v průběhu roku 2017.

Autorské duo z Austrálie - Amie Kaufmannová a Jay Kristoff - nejsou ve světě young adult literatury žádnými nováčky. Oba mají na svém kontě úspěšné knižní série, žel v České republice ještě žádná z nich vydána nebyla. Třeba se díky popularitě Illuminae dostane i na tyto dosud nevydané série a budeme moci porovnat styl psaní obou autorů zvlášť.

Rozhodně bych knihu Illuminae doporučil všem fanouškům sci-fi, ale také všem čtenářům, kteří mají rádi neobvyklé zpracování. To totiž posouvá celé dílo o několik úrovní výš. Pokud by byla kniha napsána "klasicky", tak bych u hodnocení balancoval kolem 90 - 95 %, ale díky jedinečnosti jejího zpracování neváhám ani vteřinu udělit hodnocení 100 %.

Název: Akta Illuminae 1: Illuminae
Původní název: Illuminae Files #1: Illuminae
Autor: Amie Kaufmannová & Jay Kristoff
Překlad: Richard Podaný
Počet stran: 608
Nakladatelství: CooBoo


Hodnocení: 100 %

Čteno: 25. 12. 2016 - 14. 1. 2017

3 komentáře:

  1. Na knížku Illuminae si také dělám zálusk. Nadchlo mě její zpracování, protože - upřímně, tak často se takto zpracované knížky nevidí. Už jsem si ji byla v obchodě prolistovat - nádhera! ♥ Doufám, že se k ní co nejdříve pročtu! :) Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju. Je to super čtení a neobvyklá forma psaní. V létě má vyjít druhý díl.

    OdpovědětVymazat
  3. Mám jí rozečtenou, ale musela jsem jí na chvíli odložit, chci jí dočíst, protože jak říkáš, i když příběh je průměrný to zpracování je skvělé!

    OdpovědětVymazat