pátek 17. března 2017

Report: Oslava třetích narozenin nakladatelství YOLI (+ SOUTĚŽ)

V úterý 7. března 2017 se v Praze uskutečnila již třetí oslava narozenin nakladatelství YOLI. Oficální začátek celé akce byl ohlášený na 16:00, ale bloggeři, fanoušci a kamarádi nakladatelství YOLI se začali scházet už kolem půl 4, možná dokonce dříve. Zážitků z akce je spoustu, takže pojďme si to všechno shrnout popořadě a na závěr se můžete těšit taky na moji první soutěž tady na blogu.



Při příchodu nás hned přivítal Radek Blažek z nakladatelství Euromedia Group, kam spadá i YOLI, a také hlavní organizátor celé oslavy. Jako dárek na uvítanou každý dostal látkovou knihotašku YOLI, ve které byl recenzní výtisk knihy Láska v prachu hvězd od Krystal Sutherlandové (v originále Our Chemical Hearts). Těchto recenzních výtisků bylo pouze 75, takže se jedná opravdu o speciální kousky. Dnes již můžete porovnat obálku recenzního výtisku s obálkou, se kterou kniha vyjde 7. dubna 2017. Kromě tohoto recenzního výtisku byla v tašce i YOLI tužka.



Po celou dobu oslavy, která se konala v Praze v Café Kampus, byl k dispozici fotokoutek. Někteří z nás ho využívali opakovaně a naše vybrané fotky z focení přidávám taky sem. V 16:00, když už se nás v salonku sešlo něco kolem 40, tak Radek zahájil oslavu malým proslovem. V něm shrnul uplynulý rok 2016 pro nakladatelství YOLI. Zmínil, jaké zajímavé knížky vyšly, ale také které knížky byly za minulý rok nejúspěšnější. TOP 5 YOLI knížek za rok 2016 bylo:

1. Will Grayson, Will Grayson (John Green, David Levithan)
2. After 4: Pouto (Anna Todd)
3. Mechanický princ (Cassandra Clareová)
4. Uvnitř mé hlavy (Francesca Zappia)
5. Copatá máma (Barbora Bečvářová)

Potom nám Radek s Anežkou přečetli dva úryvky z připravované knihy Jennifer Nivenové s názvem Váha vesmíru. Radek četl úryvek z pohledu hlavní postavy Jacka, Anežka zase část z pohledu hlavní dívčí postavy Libby. Z ukázek vypadala knížka hodně zajímavě a nalákalo mě to k tomu, abych si přečetl od Jennifer Nivenové i Všechny malé zázraky. Dál Radek mluvil o plánech nakladatelství YOLI pro rok 2017. Kromě již zmíněné dubnové knihy Váha vesmíru se chce nakladatelství zaměřit víc na popůlárně naučné knihy. Nejzajímavější takovou plánovanou knihou je Lookbook, který by se měl zaměřovat na módu. Autorkou je Maud Gabrielsonová a kniha vyjde v květnu. V červnu pak na čtenáře budou na pultech knihkupectví čekat knížky jako Možná jednou od Colleen Hooverové nebo Horečka od Jamese Dashnera, která je dalším prequelem k sérii Labyrint. O prázdninách, konkrétně v červenci, by pak měla vyjít kniha Tisíc polibků od Tillie Coleové. Jako žhavou novinku, na kterou se nakladatelství YOLI podařilo získat práva pak Radek odhalil knihu Literally od Lucy Keating, autorky Dreamologie. V této knize by prý měla do děje vstupovat sama autorka, takže to bude opravdu unikátní kousek.


Poté už přišel čas na tradiční kvíz, který nám zadávala Hanka. Otázek bylo celkem 15 a některé byly opravdu zapeklité. Někdo na kvíz šel sám, někdo se snažil kvíz řešit ve stylu "víc hlav - víc ví". I tak to ale nebylo snadné. Po zodpovězení kvízových otázek přišla řada na dort. Loni na oslavě druhých narozenin byl dort dvoupatrový, letos opět o jedno patro narostl a byl laděný do krásné fialové barvy. Uvnitř byl višňovo-čokoládový, takže chutnal skvěle, jedna báseň. Na dort se udělala malá frontička a Radek nás nešetřil, proto měli někteří co dělat, aby vůbec ukrojený kus dortu spořádali. Někteří nespořádali. :D Během konzumace dortu Radek obcházel stoly, se všemi si povídal a vytvářel skvělou přátelskou atmosféru a stále byl k dispozici fotokoutek. Po snězení dortu předstoupila Hanka s výsledky kvízu. Nejtěžší otázku, tedy otázku "Kolik stránek mají dohromady všechny knihy nakladatelství YOLi, které vyšly za uplynulé tři roky existence?" zodpověděla nejlépe Pavlína a proto se umístila na prvním místě. Na výběr bylo 6 knih z aktuální nabídky nakladatelství YOLI a Pavlína  si vybrala knihu Probuzení Simona Spiera. Dál následovala Erika & Míša, já, Lukáš a Jitka. Další knihy, které jsme si jako cenu za správné odpovědi v kvízu mohli vybrat byly Dreamologie, Mechanická princezna, After 4: Pouto, Rozkaz zabít a Byla jsem tu. Mně chyběla ve sbírce Mechanická princezna, takže jsem neváhal a bral jsem ji.


Abychom se cítili o něco víc výjimečně než minulý rok na oslavě druhých narozenin nakladatelství YOLI, Radek tentokrát přišel s velkým překvapením, Pro každého donesl krásně fialové YOLI ponožky! Asi v návaznosti na to, že vlastním nákladem nedávno vydal knihu o barevných a vzorovaných ponožkách. :) Po tomhle překvapení jsme si už dál povídali a debatovali o knížkách, k dispozici bylo drobné občerstvení, takže jsme nebyli tzv. "na suchu" a celé odpoledne jsme si skvěle užili, než jsme museli postupně všichni odejít na MHD, případně na vlak nebo autobus a dopavit se domů. Moc děkuji Radkovi a nakladatelství YOLI za pozvání, za skvělé dárečky a atmosféru na oslavě. Už teď se moc těším na březen 2018 na oslavu již čtvrtých narozenin nakladatelství YOLI. Stává se nám z něj pomalu dítě školkou povinné. :)

Soutěž

Nebojte, nezapomněl jsem na soutěž, kterou jsem zmiňoval na začátku reportu. Vybral jsem některé otázky z narozeninového kvízu, který se konal na oslavě, a vy tak máte možnost se alespoň trošku cítit, jako kdybyste tam byli také. A k tomu určitě dopomohou ceny: látková knihotaška YOLI a také recenzní výtisk Lásky v prachu hvězd. Odpovědi posílejte na email: staifj@gmail.com, do předmětu uveďte heslo "YOLI soutěž" a nezapomeňte uvést i svou adresu, abych věděl, kam vám případně výhru poslat. Deadline pro odesílání odpovědí je pátek 24. 3. 2017. Přes víkend pak vylosuju ze správných odpovědí výherce a po víkendu ceny pošlu, aby dorazily včas ještě před vydáním samotné knihy. :) Hodně štěstí!

1. Která YOLI kniha má na obálce neúplné logo?
2. Které YOLI knihy byly zfilmovány? Nápověda: Celkem jich je 6.
3. Která YOLI kniha je nejstarší (myšleno vydání originálu)?
4. Která YOLI kniha vyšla jako první?


3 komentáře:

  1. Páni, tak to muselo být fantastické :) Bydlet tak poblíž Prahy, hned bych se všech takových akcí účastnila... :D

    OdpovědětVymazat
  2. Jaka to naaaaahodicka, ze soutez vyhralo sest lidi od jednoho stolu. Ze ste si neradili? :D Jeste, ze uz jsem vsechny ty vyherni knizky cetla, jinak by muj stul protestoval! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebyli jsme všichni od jednoho stolu ;) První byla Pavlína a ta byla od stolu vedle. :) Jinak to asi nevíš, ale já byl loňský Knižíšek Jitky, se kterou jsme se seznámili právě díky Knižíškovi a tohle bylo první knižíškovské setkání naše. :) Jo a jak jsi psala u sebe, že neznáš nikoho, kdo porci dortu dojedl - tak teď už znáš. Ještě jsem měl od holek dokonce kus marcipánu, ale už to bylo fakt moc moc sladký, ale stálo to za to. A tak pro zajímavost, loni jsem byl na oslavě sám a spíš jsem se rozkoukával, v kvízu jsem vůbec neuspěl, neměl jsem šanci, loni jsem se nechytal, takže obecně jsem letos rád za obrat k lepšímu, protože jsme se tam sešli super parta z YOLi pikniku.

      Vymazat