středa 26. července 2017

Recenze: Poušť v plamenech (Poušť v plamenech 1)

Říkali jste si někdy, jak by asi vypadal mix Divokého západu a Blízkého východu? Takovou kombinaci nám přináší Alwyn Hamiltonová v knize Poušť v plamenech. Knihu okořenila zajímavou formou pouštní magie a nechybí ani propracovaný příběh…


Amání je mladá dívka z Posledního kraje, jižního regionu v zemi Mirádži. Tu si lze představit jako klasickou pouštní zemi Blízkého východu, ale je obohacená o spoustu revolverů a střelného prachu, což knize i příběhu dodává nádech Divokého západu. Amání se setká s mladým Jinem, což je chlapec, kterého potká během soutěže ve střelbě. Amání dlouho touží po tom, aby odešla z rodného Prachova, což se jí právě s Jinem podaří. Jen kdyby při tom Jin nevyhodil do vzduchu továrnu na zbraně, jednu z posledních v celé Mirádži. Příběh je také protkán magií – po poušti se prohání mystičtí koni búraqi, džinové, noční můry, ghúlové a také demdži – míšenci džinů a lidí. Nezapomeňte přidat také rebelského prince Ahmeda, který vzdoruje svému otci – sultánovi a máte zaděláno na skvělý příběh plný akce.

Z jednoho okna na ně něco křikla nějaká dívka a použila taková slova, že by se z toho zarděla i ocelová kudla.
---
Jin mě chytil za zápěstí, než si moje prsty stačily potykat s jeho nosem.

Knihu vypráví Amání, je tedy psána v první osobě, což čtenáře vtáhne do děje. Zpočátku můžou dělat problémy různá východně znějící jména, ale brzy zjistíte, že ta jména, která potřebujete v hlavě udržet, si nebudete plést a naopak ta, která nejsou tak podstatná, prostě jen vypustíte. V příběhu se tedy dá orientovat relativně snadno, proto se během čtení příliš nezastavíte, protože jste zvědaví, jak to bude s Amání dál. Magie je přidávána do příběhu postupně a graduje, ne však uměle. Všechno má svůj význam a důvod, vše je v pravý čas řádně vysvětleno. Některá odhalení jsou ale více než překvapivá. Jazykovou zajímavostí pro mě byli pouštní ohniví koně búraqi. Vypadalo to vtipně a zkoušel jsem jim nejdříve říkat „buráky“. Skončil jsem ale u výslovnosti „bú-rakvi“ (ano, jako kdyby někdo bučel v rakvi J), což je prostě sranda a pokaždé to pobavilo, když se na stránkách knihy objevili.

"Ty dokážeš holku opravdu okouzlit, řekl ti to už někdo?"
"Vlastně jo, ale většinou u toho tak nekouleli očima."

Styl psaní Alwyn Hamiltonové se čte dobře. Seznamuje nás se svým světem Mirádži, abychom se v dalších dílech nemuseli dlouho rozkoukávat a cítili jsme se jako doma.  Poušť v plamenech je první díl z plánované trilogie, takže se rozhodně máme ještě na co těšit. Název Poušť v plamenech není doslovným překladem původního názvu Rebel of the Sands, ale je zvolený vhodně. Rebel písku nebo Písečný rebel by samozřejmě šel taky použít, ale ta Poušť v plamenech je lákavější. Oba názvy mají úzkou spojitost s obsahem knihy a žádný není zcela mimo. Naopak – oba knihu vystihují správně. Druhý díl má v originále název Traitor to the Throne (Zrádce na trůn) a závěrečný díl Hero at the Fall (Hrdina v pádu). Oba vypadají lákavě, doufejme, že se od nakladatelství CooBoo dočkáme pokračování co nejdříve. Budeme moci sledovat, jaký název pro knihy zvolí a jak moc se budou blížit či vzdalovat původnímu názvu.

"Jak," pronesl Jin hodně pomalu, když jsem se postavila vedle něj, "může písek hořet?"

Poušť v plamenech hodnotím velmi pozitivně a těším se na pokračování. Nenašel bych nic, co mi na knize vadilo, proto je závěrečné hodnocení 95 %. Nechávám si malou rezervu pro pokračování, abych mohl případně přidat, nebo ubrat. Od začátku nebyl problém se do knihy začíst, a to je u mě velké plus. I to se tedy odráží na vysokém hodnocení.

Název: Poušť v plamenech 1: Poušť v plamenech
Původní název: Rebel of the Sands #1: Rebel of the Sands
Autor: Alwyn Hamiltonová
Překlad: Martina Buchlová
Počet stran: 288
Nakladatelství: CooBoo
Čteno: poprvé

Hodnocení: 95 %

Čteno: 2. 7. 2017 - 17. 7. 2017

Knihu k recenzi poskytlo Zeedee.

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem právě dočetla a také se mi líbila :) Těším na pokračování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky těším. Zajímavé bylo, jak se změnila atmosféra v druhé půlce knihy. To pak stránky doslova lítaly. A já se v Itálii na sluníčku spálil :-D no asi jsem chtěl zůstat věrný prostředí knížky :-D

      Vymazat