neděle 2. července 2017

Report: YOLI piknik č. 3

Celkově se jedná o YOLI piknik s pořadovým číslem 3, ale v roce 2017 je to piknik první. Konal se ve středu 28. června 2017 opět na svém dnes již tradičním místě - v Zahradě Kinských v Praze. Co dobrého jsme si nadělili? Jaké knížky se rozdávaly? To vše najdete v tomhle reportu!


Předpovědi počasí nevypadaly nijak slibně. Všichni jsme dlouho před piknikem s napětím sledovali měnící se teploty a pravděpodobnosti srážek na středeční odpoledne, ale i když to těsně před piknikem vypadalo, že odpoledne má v Praze pršet, nedočkali jsme se jich. Nedaleko od Zahrady Kinských na Smíchově kolem druhé hodiny a později odpoledne pršelo (občas i silně, v jiných částech Prahy i bouřka doprovázená kroupami), ale YOLI pikniku se bouřky vyhnuly obloukem a zanechaly nám pouze pár kapek, a to doslova. Někteří už se začali scházet po druhé hodině odpoledne, i když oficiální začátek byl v 15:00. Tentokrát se sešlo přes 30 blogerů, knihomolů, přátel a fanoušků nakladatelství YOLI, což je dosavadní rekord této akce.


Udělaly se menší skupinky, které se postupně přeskupovaly a lidé se plynule pohybovali od jedné ke druhé. Než se debaty rozjely ve velkém, tak jsme se podobně jako v klubu anonymních alkoholiků svěřovali ostatním s tím, jakou knihu od YOLI jsme naposledy četli, jak se nám líbila a jestli bychom ji doporučili ostatním. V návaznosti na to Radek Blažek z nakladatelství Euromedia Group, který YOLI piknik loni vymyslel, představil všem přítomným plánované novinky na nadcházející měsíce až do první poloviny příštího roku.


Nejbližší novinkou bude červencová kniha od Tillie Coleové Tisíc polibků. Do konce roku by pak měly vyjít minimálně tyhle čtyři knihy: Jeden z nás lže (Karen McManusová) je detektivka o pěti spolužácích, kteří zůstanou po škole, ale přežijí pouze čtyři z nich. David Levithan sepsal knihu Drž mě pevně. Jedná se o scénář k muzikálu o životě Drobka Coopera z knihy Will Grayson, Will Grayson. Tohle není kniha o sexu je netradiční kniha, která se překládá ze španělštiny, takže proces jejího vydání zabírá více času, než jiné knížky. Fanoušci Cassandry Clareové a Holly Blackové se pak dočkají i čtvrtého dílu knižní série Magisterium. Na přelomu roku by nejspíše mohl vyjít třetí díl Královny Tearlingu. Na únor je plánovaná kniha Já a holka od vedle (Jared Reck), která má naprosto úžasnou obálku. Ti z vás, kterým nestačí aktuální žhavá novinka Možná jednou od Colleen Hooverové, se mohou těšit na únor, kdy by měla vyjít další její kniha s původním názvem It Ends With Us. Na březen se očekává další kniha Lucy Keatingové, od které YOLI vydalo Dreamologii. Nová kniha nese v originále název Literally a v češtině se bude jmenovat Psáno v životě. A komu se již nyní stýská po postavách z Probuzení Simona Spiera, nemusí zoufat - YOLI totiž vydá další knihu od Becky Albertalli s názvem The Upside of Unrequited.


Na pikniku jsme se pochutnali na všem možném. Redaktorka Jana Kotrlová z Euromedia Group donesla třešně, jahody, cidery a limonády, Radek pro změnu další cidery a také domácí tuňákové sendviče, které se stávají již tradičním lákadlem YOLI pikniků. Další mňamky napekli sami účastníci - muffiny všeho druhu (sladké i slané), banánovou bábovku, Oreo cheesecake (podle knihy Probuzení Simona Spiera), skořicové krachle a pečivo z listového těsta s tvarohem a jahodami (pekla moje maličkost), slané pečivo ze škvarkového těsta, další sendviče a mnohem mnohem víc. Nejlepší dobroty byly oceněny knížkami z nakladatelství YOLI stejně jako nejletnější outfit, což jsou kategorie, které se na YOLI pikniku ustálily a dá se předpokládat, že se budou tyhle soutěže konat i na dalších piknicích, takže se máte čas dostatečně vybavit a připravit!


Na pikniku se sešli velmi známí i méně známí blogeři a jsem moc rád, že jsem se osobně mohl setkat s některými mými oblíbenkyněmi a oblíbenci, jako například s Markétou ze Světa podle Marillee (na fotce), s Klárou z Klářiných knih, s Kubou z Book's Calling nebo Dorotou Noon. Všichni se už teď těšíme na další piknik, který by měl být předběžně v polovině prázdnin a koncem prázdnin snad ještě jeden. Doufejme, že plány nakladatelství YOLI vyjdou a my se všichni budeme moci sejít znovu a diskutovat nad novými knihami, které jsme přečetli přes léto. A ti z vás, kdo stále váhají, jestli mají na YOLI piknik dorazit, nebo ne, by váhat neměli - doražte! Rádi vás uvidíme! A něco dobrého k snědku s sebou! :)


5 komentářů:

  1. Moc pěkný report :) Doufám, že mi podaří dorazit na další YOLI piknik :) A z těch chystaných knih je vidět, že se máme na co těšit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to rozhodně máme. Bude to super. A na další rozhodně doraž! Hlídej FB YOLI a nic ti neuteče! ;)

      Vymazat
  2. Foto-reklama na komunisty a muffiny Chiki. ^▽^ Byla to super akce, už se těším na další. ^.^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, přesně tak. Těžké to dilema, zda vyhraje KSČM nebo YOLI :D S nadsázkou řečeno, sranda musí být... Taky se těším na příště...

      Vymazat
    2. Třešní bylo víc, ale YOLI muffin zasáhne dlouhodobě svou nespornou jedinečností a kompenzuje nižší počet větším objemem na kus. ^▽^

      Vymazat