pondělí 23. října 2017

Recenze: Letní dny a noci

Léto už je za námi, stejně tak babí léto, které si letos trochu počkalo a misto konce září o sobě dalo vědět až v říjnu. Kdo by si rád zavzpomínal na léto a lásky, které se s létem pojí, těm doporučuji sbírku zamilovaných letních povídek Letní dny a noci. 12 minirecenzí najdete zde!


Nejdříve jsem pro vás připravil jednotlivé krátké recenze na jednotlivé povídky a na konci najdete i povídky seřazené podle jejich obliby, výsledné hodnocení (po zprůměrování hodnocení jednotlivých povídek) a také slovní shrnutí.


Původní název: Head, Scales, Tongue, Tail
Hodnocení: 70 %

Leigh Bardugo je dnes jednou s velkých hvězd mezi young adult fantasy spisovateli, proslavila se především sériemi Griša a Šest vran. Tady přichází s romantickou povídkou o letní lásce Gracie a Eliho. Proč se ale Eli v městečku Little Spindle objeví vždycky v červnu a po skončení srpna záhadně zmizí? Má to něco společného s tajemnou příšerou, kterou někteří obyvatelé Little Spindle zahlédli na jezeře? Povídka je odlehčená a čtivá, především v druhé polovině textu. Ten je zajímavě rozdělen na několik částí – Hlava, šupiny, zuby, ocas a na závěr i samotné srdce. Proč došlo k záměně mezi jazykem v názvu povídky a zuby v názvu podkapitoly zůstává záhadou, na kterou snad ví odpověď pouze autorka nebo redaktoři nakladatelství CooBoo.


Původní název: The End of Love
Hodnocení: 80 %

Hlavní hrdinka povídky Konec lásky se jmenuje Flora. Aby unikla před rozvádějícími se rodiči, rozhodne se o prázdninách přihlásit na kurz geometrie, která jí jde výborně. Jen aby tomu všemu unikla. To se ale spletla. Na kurz totiž chodí i Mimi se svojí partou – Hope a Travisem. Flora se s nimi sblíží a vyrazí spolu i kempovat. Nejvíc se ale sblíží právě s Mimi… Konec lásky je zajímavým příběhem o zpočátku neopětované lásce. U homosexuálních vztahů láska takto často začíná. Někdy se ale aktérům poštěstí a vykvete z ní krásný vztah. Podobně jako v případě Flory a Mimi. Nina LaCourová je u nás doposud neobjevená spisovatelka. Ač jí v zahraničí vyšlo několik úspěšných knih, V Česku pouze povídka Konec lásky v rámci Letních dní a nocí. Třeba se jí tímto debutem na českém knižním trhu otevřou dveře a budou vydány další její díla…


Původní název: Last Stand at the Cinegore
Hodnocení: 90 %

Kevin a Dani pracují v biografu Krvák, který má před sebou poslední promítání než bude budova zdemolována a na jejím místě vyroste Starbucks. K promítání je vybraný horor, který je prý prokletý. Nikdo tomu však nevěří, jejich gay kamarád Dave si z toho dokonce dělá srandu, ale jen do té doby, dokud se to nezvrtne… Láska se pak i v takovéto povídce objeví a jak to tak bývá, zrovna v té nejhorší chvíli. Znáte to, když chcete dohnat to, co jste za svůj dosavadní život nestihli a bojíte se, že už ani nestihnete. Takovouto povídku byste ale v téhle knize romantických povídek rozhodně nečekali. Akce a hororové lekačky přítomné hlavně v druhé polovině povídky vás proberou z romantického snění a rozproudí vás. Mezi přeslazenými povídkami o lásce je ale takovýto fantasy hororový příběh příjemným osvěžením. Libba Brayová je v zahraničí známá spisovatelka, ale u nás už méně. Vyšlo jí pár povídek v různých sbírkách, jedna dokonce stejně jako Poslední bitva v Krváku s hororovou tématikou, a z knih pouze první díl ze série o Gemmě Doyleové – Měsíční oko.


Původní název: Sick Pleasure
Hodnocení: 35 %

Hlavní hrdinka se jmenuje „I“. Vlastně všechny postavy se jmenují určitými písmeny nebo pouze přezdívkami. Už to by mělo být předzvěstí, že tady nebude něco jen tak. Hlavní myšlenkou příběhu je láska, drogy, sex a seznamování v klubu s neznámými kluky. Tahle povídka byla (zatím) zdaleka nejhorší z celé knížky. Především kvůli zbytečnému popisu sexuálních či lechtivých scén nebo kvůli zvláštnímu pojmenování postav, to mi opravdu moc nesedlo. Navíc i konec povídky byl divně uspěchaný a až filosoficky přenesený do budoucnosti. Jelikož u této povídkové knihy se najde méně nám známých jmen než u Dárku z pravé lásky, budu často zmiňovat, že ač je autor či autorka v zahraničí známý, u nás nikoliv. A nejinak tomu je i v případě Francescy Liy Blockové. Kromě této povídky jí u nás vyšla jedna kniha koncem devadesátých let s názvem Nebezpeční andělé.


Původní název: In Ninety Minutes, Turn North
Hodnocení: 95 %

Kdo z vás četl předchozí knihu povídek sebranou Stephanie Perkinsovou – Dárek z pravé lásky, ten si bude pamatovat na zamilovanou dvojici Marigoldy Polárky Lingové a Severa Drummonda z povídky To je Yulský zázrak, Charlie Browne. Zde jejich příběh pokračuje o cca půl roku později, kdy se pár již rozešel, nebo to tak alespoň vypadá. Marigolda přijede za Severem na úpatí jedné hory, kde pracuje jako dobrovolník a snaží se ho přemluvit, aby se s ní vrátil a bydleli spolu. Tím, že se s postavami už známe, tak je to příjemný návrat a umím si představit, že bych si od Stephanie přečetl celou knížku s těmito postavami. Stephanie už je u nás známější, i když pomineme Dárek z pravé lásky. Vyšla jí totiž u nás trilogie Polibek pro Annu.


Původní název: Souvenirs
Hodnocení: 95 %

Tato velmi neobvyklá povídka nám vypráví příběh Kietha a Matta. Jsou to gayové, kteří se spolu seznámí a trošku netradičně se na začátku domluví, kdy přesně se rozejdou. Jak byste se vy v takovém vztahu chovali? Užívali si naplno, abyste využili každého dalšího dne, než přijde onen konec nebo byste byly právě z toho konce frustrovaní? Tim Federle nám ukazuje, jak by to mohlo fungovat, když jsou oba kluci rozdílné povahy. Je to chování reálné a v některých situacích ne příliš veselé, ale napsané skvěle. K LGBT tématice v literatuře přistupuji se zájmem a většinou se mi zpracování líbí. Stejně tak povídka Suvenýry byla opravdu skvělá. Tim Federle je sympatický mladý spisovatel, u nás bohužel neznámý. V zahraničí mu ale vyšla nejedna kniha s průměrným hodnocením kolem 3,5 až 4 hvězdiček, což není vůbec špatné. Snad se něčeho od něj dočkáme i v Česku někdy v budoucnu…


Původní název: Inertia
Hodnocení: 65 %

Veronicu Rothovou netřeba českým čtenářům představovat. Je autorkou úspěšné dystopické série Divergence a také letošní novinky Čáry života. V povídce Setrvačnost nás přenáší do budoucnosti a povídka má lehký sci-fi nádech. Její hlavní hrdinka Claire se totiž ocitá na posledním setkání se spolužákem, který měl nehodu a umírá. Díky nové technologii mají ale lékaři možnost během posledního setkání připojit k mysli umírajícího někoho živého, aby se mohl naposledy rozloučit. A Matt si vybral k tomuto setkání právě Claire. Společně se vrací do společných vzpomínek a řeší různé problémy. Povídka má však nečekaný a překvapivý závěr. Ač se na první pohled jevila povídka dost divoce, závěr to trošku vytáhl a rozhodně přidal pár desítek procent, jinak by se pohybovala kolem 40 %.


Původní název: Love is the Last Resort
Hodnocení: 100 %

Milostný labyrint je nejlepší povídkou z celé sbírky. Je vtipný, svižný, zajímavý, trošku netradiční, prostě od každého trochu. Děj se odehrává v Hotelu del Arte, kde pracuje i hlavní hrdinka Lena. Zrovna přijíždí i Arlo, druhý hlavní hrdina. Celý kolotoč se tak může rozjet. Stálí hosté, personál i dcera majitele resortu jsou mezi sebou tak zajímavě propletení, že by bylo vhodné, kdyby někdo tuhle spleť rozmotal. Od toho je tu právě Arlo a Lena. Podaří se dát dohromady ty správné páry? Jakou roli v příběhu sehraje tajemný labyrint z křoví? To vám prozradí Jon Skovron, který zajímavě v jedné povídce propojil různé osobnosti a nezapomněl ani na koření v podobě LGBT tématiky. U nás tento autor příliš známý není, bohužel, ale na kontě má mnoho knih, které jsou v zahraničí hodnoceny pozitivně.


Původní název: Good Luck and Farewell
Hodnocení: 80 %

Tato povídka není primárně o lásce, ale spíše o rodinných vztazích. Rashida je naštvaná, že její starší sestřenice Audrey, která se o ni stará, se plánuje odstěhovat se svou přítelkyní Gillian pryč z Chicaga do San Franciska. Celá povídka tak rozebírá jejich vztah a k tomu se přidá i Pierre, jakýsi adoptivní bratr Gillian. S tím se Rashida seznámí na rozlučkovém večírku s Audrey. Když pak vezou domů opilou Gillian, začne to mezi nimi jiskřit a to je okamžik, kdy přichází na scénu ona zmiňovaná láska a romantika. Zajímavé je, že hrdinové této povídky jsou afroameričané. Nepodstatný detail, alespoň pro mě, ale zajímavé je, že to bylo v povídce zmíněno, navíc když sama spisovatelka do této etniky spadá. Brandy Colbertová je pak pro českého čtenáře podobně jako většina autorů z Letních dnů a nocí spisovatelkou neznámou, i když napsala mnoho úspěšných knih.


Původní název: Brand New Attraction
Hodnocení: 100 %

Je poznat, že Cassandra Clareová má skvělé nápady a nadpřirozeno umí krásně dostat i do tak krátkého rozsahu, jako je třicetistránková povídka. Také je poznat, že je to zkušená spisovatelka a povídka se nezasekává, ale celý prostor využívá k představení na začátku, akci uprostřed i vyvrcholení a rozuzlení na konci. Lulu je dcera majitele temného lunaparku, který čerpá energii od pradávné bytosti. Když ale její otec zmizí a objeví se její strýc Walter s novým zlým Azatothem, který vypadá děsivě (mnohem víc než Mephit, jejich dosavadní „zdroj temné energie“), tuší, že něco není v pořádku. S Walterem přichází i jeho nevlastní syn Lucas, který od jejich posledního setkání vyrostl do krásy. Dají se spolu s Lulu dohromady a začnou řešit záhadu změny v lunaparku, která odhalí Walterovy temné úmysly… Cassadra Clareová se předvedla v plné kráse a neudělala ostudu žádné z jejích slavných sérií, kterými jsou Pekelné stroje, Nástroje smrti, Temné lsti či Magisterium.


Původní název: A Thousand Ways This Could All Go Wrong
Hodnocení: 85 %

Annie je hlavní hrdinkou předposlední povídky, ve které se snaží jít na rande s plachým Griffinem. Později odhalí, proč je tak plachý a nezapojuje se ve škole příliš do konverzací. Společně po rande nasbírají žetony při hraní minibasketbalu, ve kterém je Annie fakt dobrá, Griffin pak vyhraje další a jednomu z dětí, o které se Annie stará na táboře při jejich střední škole - Noahovi, který je autista. A možná má s Griffinem společné víc, než se na první pohled může zdát. Jennifer E. Smithová spadá to skupiny autorů, kteří u nás příliš známí nejsou. I ona má ale na svém kontě nemálo úspěšných knih. Třeba se někdy podaří i její knihy představit českým čtenářům.


Původní název: The Map of Tiny Perfect Things
Hodnocení: 100 %

Závěrečnou povídku sepsal i u nás známý spisovatel Lev Grossman. Z jeho pera pochází úspěšná fantasy série Čarodějové, podle které vznikl v USA i televizní seriál. Hlavním hrdinou jeho povídky Mapa perfektních maličkostí je Mark, který uvízl v časové smyčce 4. srpna. Není ale jediný, kdo v téhle časové smyčce uvízl a všechno si pamatuje. Spolu s ním se to přihodilo také Margaret. Využívají tedy opakujícího se dne k užívání života naplno a dělání věcí, na které by jinak neměli čas a sledují tzv. perfektní maličkosti. To jsou malé události, které se odehrávají na různých místech ve městě a okolí. Sestaví si tak mapu těchto maličkostí, které k dokonalosti chybí jediný okamžik. Tím je společný okamžik Marka a Margaret při východu slunce, který ukončí opakující se časovou smyčku…
  1. Milostný labyrint
  2. Zbrusu nová atrakce
  3. Mapa perfektních maličkostí
  4. Za devadesát minut zabočte na sever
  5. Suvenýry
  6. Poslední bitva v Krváku
  7. Tisíc způsobů, jak by se to všechno mohlo pokazit
  8. Konec lásky
  9. Hodně štěstí a na shledanou
  10. Hlava, šupiny, jazyk, ocas
  11. Setrvačnost
  12. Zvrácená rozkoš

Povídky s láskou v hlavní roli a létem jako ústředním ročním obdobím jsou skvělý nápad, který Stephanie Perkinsová uplatnila už u Dárku z pravé lásky. Tam se povídky odehrávaly pro změnu na Vánoce. Povídky jsou rozmanité – některé vypráví holky, jiné kluci, někde se jedná o lásku opětovanou, jindy platonickou nebo i lásku mezi gayi nebo lesbami. Stejně tak jsou některé povídky s nádechem fantasy či hororu a taková změna je rozhodně příjemným osvěžením typicky zamilovaných romantických příběhů. Krátká forma povídek je také vhodný formát pro podobnou knihu. 

Ani zde se ale nakladatelství CooBoo nepodařilo ukočírovat tiskařské šotky. Hned na obálce je jméno jednoho autora uvedeno chybně (místo Jon Skovron je uvedeno John Skovron), podobně pak u titulních obrázků ke každé povídce vypadlo písmenko E u Cassandry Clareové. V textu se pak párkrát najde chybějící interpunkce, což je nepatrný detail, ale občas jsem narazil na zajímavé chybičky, měnící význam věty. Viz povídka Tisíc způsobů, jak by se to všechno mohlo pokazit. Vypravěčkou je Annie a žádá Noaha, aby jí přihrál míč. 

Potom se otočí zpátky ke Griffinovi a podá mi míč. „Díky, kamaráde.“ Griffin ho hladce obejde a vyskočí ke koši.

Správně by mělo být „podá mu míč“, protože ho podá Griffinovi a ne Annie. A absence ilustrátora v tiráži mi přijde taky jako takové faux pas, naštěstí ho Stephanie Perkinsová zmínila v poděkování. I tak jsem si celou knihu užil a doporučuji ji všem i teď během podzimu, protože to přináší krásné vzpomínky na uplynulé léto. J

Název: Letní dny a noci
Původní název: Summer Days and Summer Nights
Autor: Stephanie Perkinsová a kol.
Překlad: Ivana Svobodová
Ilustrace: Jim Tierney
Počet stran: 408
Nakladatelství: CooBoo
Čteno: poprvé

Hodnocení: 83 %

Čteno: 31. 8. 2017 - 11. 10. 2017

Knihu k recenzi poskytlo Zeedee. (Část 1 a 2)

2 komentáře:

  1. O této knize jsem dosud neslyšela, ale tvoje recenze mě navnadila, budu o ní uvažovat. :)
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc rád. Doporučuju i podobnou sbírku povídek Dárek z pravé lásky. Ty jsou pro změnu vánoční. :-)

      Vymazat