neděle 12. listopadu 2017

Recenze: Neklidné kosti (Své vzpomínky sepsal Hugh de Singleton, lékař 1)

Jste fanoušky historických detektivek? Pak rozhodně nesmíte minout skvělou sérii příběhů, které sepsal nedoučený lékař a bailiff na panství Bampton - Hugh de Singleton. Neklidné kosti jsou prvním dílem této skvělé série...

Příběh knihy Neklidné kosti se odehrává ve 14. století a sleduje mladého Hugha de Singletona po přerušení jeho studií na lékařské fakultě. Stává se lékařem na panství Bampton u lorda Gilberta Talbota. Zpočátku pouze léčí nemocné, ale brzy se ujme i vyšteřování nalezených kostí v odpadní jímce u zdi hradu Bamptonu. Tím se rozjíždí velké středověké pátrání, během kterého na Hugha čeká nejedna překážka, ale také povýšení a spousta cestování... Když už se zdá, že je případ téměř vyřešen, objeví se další okolnosti, které dosavadní vyšetřování obrátí vzhůru nohama. Nakonec se ke správnému viníkovi dojde značnou oklikou, ale to je již na každém čtenáři, aby odhalil vraha spolu s lékařem a bailiffem Hughem de Singletonem.


Autor Mel Starr vystudoval středověké lékařství a také středověkou angličtinu. Proto není překvapením, že skončil u psaní historických detektivních románů, jejichž hlavní postavou je právě lékař. Styl psaní je velmi čtivý. I když se jedná o historickou detektivku, není napsána staromódně, ale moderně a vtipně. Hugh de Singleton se také potýká s láskou, kdy se zamiluje do Lady Joan, sestry Gilberta Talbota. Lze během příběhu sledovat, jak se mění i jeho osobnost, jak se učí používat některé fráze (především jeho oblíbený dotaz "Opravdu?" / "Skutečně?" / "Vážně?") a jak se mění jeho vnímání vlastního bydlení. Prochází vývojem, který zcela určitě bude pokračovat v dalších dílech série.

"Slyšel jsem, že se prý žena vdává v přesvědčení, že se muž změní, ale on se nezmění, a muž si ji bere v přesvědčení, že se žena nezmění, ale ona se změní."

K prostředí 14. století mám nejspíše blízko, protože pracuji jako průvodce v plzeňském historickém podzemí a pivovarském muzeu, kde se právě mnohokrát o tomto časovém období zmiňuji. Doposud v češtině nakladatelství Knižní klub vydalo první tři díly, pokračování s názvy Zločin u kostela a Inkoustová stopa. V angličtině má série ale dílů mnohem více, doufejme tedy, že Knižní klub s vydáváním nepřestane a my se dočkáme i dalších vtipných vyšetřování lékaře Hugha de Singletona...

Název: Své vzpomínky sepsal Hugh de Singleton, lékař 1: Neklidné kosti
Původní název: The Chronicles of Hugh de Singleton, Surgeon #1: The Unquiet Bones
Autor: Mel Starr
Překlad: Marie Válková
Počet stran: 256
Nakladatelství: Knižní klub
Čteno: poprvé

Hodnocení: 90 %

Čteno: 11. 10. 2017 - 2. 11. 2017

2 komentáře:

  1. O knížce slyším poprvé a musím říct, že vypadá opravdu dobře. Detektivka a humor... to já můžu. :)
    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat