sobota 11. srpna 2018

Recenze: Nikdyuš - Zkoušky, jež podstoupila Morrigan Crowová (Nikdyuš 1)

Lákají vás nové a zajímavé světy? Pak je Nikdyuš Jessicy Townsendové to pravé pro vás!

Mladá Morrigan Crowová je prokletá. To znamená, že v den svých jedenáctých narozenin má zemřít. Když ale onen den nastane, je jí nabídnuto, aby se ucházela o členství v Divinské společnosti v neznámé zemi zvané Nikdyuš. Vyzvedne ji podivný zrzavý muž, který si říká Jupiter North, a odveze ji do Nikdyuše, kde bude hostem v jeho hotelu Deucalion. Pokojská je maxikočka Fenestra a tím řada podivností pouze začíná. Jaké jsou ty další a jak bude pokračovat příběh prokleté Morrigan se dočtete v prvním díle této nové série.

"Jen směle vpřed!"

Kniha je psaná er-formou z pohledu vypravěče, což je styl, který se čte dobře. Alespoň v mém případě tomu tak je. Uznávám však, že ich-forma je někdy osobnější a snáze pomáhá se sžít s postavami. Kapitoly v knize nejsou ani extra krátké nebo moc dlouhé, řekl bych, že tak akorát. Co je ale krásné, jsou ilustrace, které uvádí každou kapitolu. Podobně jako je tomu třeba u série Magisterium nebo Země příběhů (a spousty dalších)...

Morrigan spěšně zamířila do domu, okamžik se však ještě zdržela u dveří z kuchyně do haly. Viděla kuchařku, jak bere kus křídy a píše na tabuli "KUCHIŇSKEJ KOCOUR - MRTVEJ", na konec dlouhého seznamu, kde poslední položky byly "SKAŽENÁ RYBA ", "INFART STARÝHO TOMA", "ZÁPLAVY V SEVERNÍM BLAHU" a "FLEKY VOD VOMÁČKY NA NEJLEPŠIM UBRUSU".


Jessica Townsendová nám předkládá zbrusu nový svět vykreslený do detailů, plný zajímavých lokalit i postav. Obrovský kus práce na knize plné nových jmen, názvů a slov odvedl také překladatel Vladimír Medek. Pro něj to nebyla první podobná práce, jelikož se proslavil především prací na překladu některých dílů Harryho Pottera. A právě s Harry Potterem je Nikdyuš často srovnáván, nejspíše kvůli panu Medkovi. Podobnost jsem zaznamenal i já. Především v tom, jak se dítě, které o novém světě nic nezná, do takového světa dostane a seznamuje nejen s ním, ale i s novými přáteli. V postavě ústředního zloducha Divomora zase vidím podobnost se sérií Magisterium a v procesu přijímacích zkoušek do Divinské společnosti zase Univerzitu výjimečných (i v horlivosti některých kandidátů a jejich a jejich falešnosti a podrazech). Výsledkem ale není chaos, nýbrž nový svět, do kterého se budete rádi vracet, i když už jste, podobně jako já, dávno za doporučenou věkovou hranicí. 

"Šťastné hospodyňky? Ale no tak... Ty jsem naposled hrál, když mi bylo deset."
Morrigan si jeho řečí nevšímala a začala rozestavovat figurky. "Já budu paní Popletená, laskavá babička. A ty můžeš být paní Zavilá, zaměstnaná žena, která se nevyšvihla. Zrovna moderně to nezní, viď? Já začínám."

Nakladatelství Albatros rozhodně nesáhlo vedle při výběru této novinky a věřím, že se brzy dočkáme i druhého dílu, který autorka chystá vydat na podzim 2018 pod názvem Divomor - Volání Morrigan Crowové. Myslím si, že se všichni rozhodně máme na co těšit...

Slovo "zrzek" bylo hrubé podcenění, pomyslela si Morrigan, jak se snažila skrýt svůj úžas, když si sundal klobouk. "Zrzoun roku" nebo "Král zrzounů", případně "Velký zrzavý prezident Zrzounské nadace pro nevyléčitelné zrzky" by bývalo přesnější.

Název: Nikdyuš 1: Nikdyuš - Zkoušky, jež podstoupila Morrigan Crowová
Původní název: Nevermoor #1: The Trials of Morrigan Crow
Autor: Jessica Townsendová
Překlad: Vladimír Medek
Ilustrace: Jim Madsen
Počet stran: 464
Nakladatelství: Albatros
Čteno: poprvé

Hodnocení: 100 %

Čteno: 16. 7. 2018 - 28. 7. 2018

Knihu k recenzi věnovala Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat