neděle 5. dubna 2020

Moje knihovna: Úvodní statistiky

Než přejdeme k jednotlivým nakladatelstvím, tak jsem si připravil trošku statistik. Které nakladatelství drží prvenství v mojí knihovně? Který autor? Jaký je poměr přečtených a nepřečtených knih?


Sčítání je u konce a počítadlo knížek v mé knihovně se zastavilo na čísle 812. Ještě před karanténními přírůstky a dalšími náhodnými objevy, které byly kdesi zastrčené atd. Tohle je tedy číslo, od kterého se můžeme v začátku odpíchnout. Pokud začneme poměrem přečetených a nepřečtených knih, tak je to cca 1:3, tedy jedna čtvrtina přečtená a tři čtvrtiny nepřečtené. Číselně se pohybuji kolem 212 přečtených knih z mojí knihovny. Není to příliš lichotivé číslo, ale některé oblíbené kousky jsem četl vícekrát a v celkovém počtu mám započítané i některé dětské knihy, které jsem ve svém dětství nepřečetl, ale rád bych se k nim v budoucnu vrátil.


Nyní jsou na řadě samotná nakladatelství. Na první příčce je s mírnou rezervou nakladatelství Albatros se 107 knížkami. Na paty mu šlape stříbrný Knižní Klub, který se v mé sbírce nachází celkem 85krát. Pomyslný bronz pak zbyl na nakladatelství Fragment, od kterého mám v knihovně 74 knih. Další místa pak obsadila nakladatelství Egmont (63 knih), CooBoo (56 knih) a YOLI (54 knih). Zbylá nakladatelství se nachází pod hranicí 30 knih, ale uvádím pořadí na všech místech.

1. Albatros (107 knih)
2. Knižní Klub (85 knih)
3. Fragment (74 knih)
4. Egmont (63 knih)
5. CooBoo (56 knih)
6. YOLI (54 knih)
7. BB art / Olympia (28 knih)
8. Jota (21 knih)
9. Omega (19 knih)
10. #booklab (14 knih)
11. Host / Bloomsburry (12 knih)
12. Plejáda (11 knih)
13. Mladá fronta (10 knih)
14. Polaris / Levné knihy (9 knih)
15. Crew (8 knih)
16. Gorgona / Talpress / Wolf Publishing / Little Brown (7 knih)
17. Straky na vrbě / King Cool / Epocha / XYZ (6 knih)
18. Laser / Vašut / Argo (5 knih)
19. Fantom Print (4 knihy)

Pokud by někoho napadlo sčítat počty knih ze seznamu výše, určitě si všimnete, že to nedává dohromady 812 knih. Samozřejmě se najdou i menší nakladatelství, která mají jen pár knih v mé knihovně, tohle tak považuji za přehled těch nejvýznamnějších, které stojí za zmínku. Prvenství Albatrosu zajišťují dva hlavní faktory - Harry Potter a Enid Blytonová. Pokud bychom totiž tyto dvě velké skupiny knih vyřadili tak vlastně Albatrosu zbyde možná kolem 10-20 knih maximálně.

Jak to vypadá s autory? Ty ještě přesně spočítané nemám, ale dá se to snadno odhadnout. První místo bez debat zabírá J. K. Rowlingová především proto, že Harryho Pottera mám doma několikrát. Mimo to by určitě přední příčky obsadila Enid Blytonová, protože mám od ní hodně knih z dětství v různých sériích. Z ostatních hojně zastoupených autorů můžu jmenovat Jaroslava Foglara, Johna Flanagana nebo dvojici Goscinny & Uderzo. Přesné počty zmíním u konkrétních nakladatelství, kde bych kromě celkových počtů rád vyzdvihl právě i nejčastější autory.

Které nakladatelství je nejvíce zastoupeno ve vaší knihovně? A kteří autoři zaujímají u vás první příčky co do počtu knih ve vašich soukromých knihovnách? A jak jste na tom s vaším poměrem přečtených a nepřečtených knih?

12 komentářů:

  1. Zajímavý nápad spočítat nakladatele :-D A ty počty jsou slušné...
    Tu Harryho sbírku bych ráda viděla :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Udělám jí speciální článek, aby o tom nebyl celý článek Albatrosu 😁 tam pak zbyde čas na ostatní alespoň.

      Vymazat
  2. Já se taky rozhodla udělat trochu pořádek v knihovně, zatím jen skrze seznamy na ČBDB a došla jsem k příšernému číslu 802 nepřečtených knih v knihovně :-D Ale stejně chodím a pořád si kupuju další a další.
    Mohla bych to taky někdy spočítat podle autorů nebo nakladatelů. U mě je odhadem nejvíc knih z Tritonu, Arga a Crwe. Někde za nimi bude Fantom Print, Laser a Host (asi). A co se týče autorů, tak to bude Richard A. Knaak, Adrian Tchaikovsky (nepočítám sem autory mang a komiksů, ti by si prvenství jasně ukradli pro sebe) a pak díky manželovi asi King... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm a koukám, že ačkoliv jsem přihlášená, jsem tu jako "unknown", tak jen pro info - Daletth :)

      Vymazat
    2. Zajímavé, tak to jsem na tom číselně o trochu líp, no... 😁 A jména autorů u tebe jsou pěkný, zajímavý... Jinak s tím přihlášením se přiznám, že nevím, kde může být problém.

      Vymazat
  3. Mě tedy více než překvapuje, že v knihovně fanouška fantastiky je jen 5 knih od Laseru či Arga. Vsadil bych se, že to není možné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No světě div se, ale je to tak. Pořád totiž i ve svém věku zůstávám hodně ve vodách young adult, tedy většina toho, co doma z žánru fantasy mám, je odtamtud. Jak sám říkám, k dospělým fantasy se musím teprve pročíst, ale zatím jsem trochu zamrzl. Ale na všechno časem dojde. Tedy i na Argo a Laser. 😉

      Vymazat
    2. Ale mám všude nějaké tituly, po kterých pokukuji, tak se časem rozšíří zásoba i z této oblasti a těchto nakladatelství.

      Vymazat
  4. Zajímavý nápad, asi ho zaplikuji i k sobě na blog. Já jsem dala dohromady svoji knihovnu a dětskou (bez manželových knih) a výsledkem je číslo (plus minus) 900 ks. A co se týká nakladatelů: Metafora - 58, Albatros - 50, Moba - 49, Ikar - 45, Jota - 42, Knižní klub - 42, Mladá fronta - 35, Portál - 29, Fragment - 20, Host - 19, Alpress - 17 a pak už zbytek do 10 knih.

    Autoři: Daniela Krolupperová, Ernest Hemingway, Jodi Picoult, Petra Braunová, Yrsa Sigurdardóttir a Zdeněk Hanka. Jinak většinou mám autory po třech po čtyřech, ale těchto nad pět kusů.

    Děkuji za tip na články.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 900 je taky slušná meta, do tisícovky není daleko. Tak třeba se k ní brzo přiblížíš. A je mi ctí, že tě můj nápad inspiroval k dalším článkům.

      Vymazat
  5. Enid Blyton, autorka mého dětství. Ty knihy jsem prostě milovala. Asi bych je měla koupit domů, aby měl malý za x let co číst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobrej nápad. Já třeba některý, co tu mám, nečetl, takže v nostalgii se k nim rád vrátím. Moji oblíbenou je série Tajemství...

      Vymazat