pátek 7. dubna 2017

Recenze: Zkouška (Univerzita výjimečných 1)


Dlouho očekávanou knihu Zkouška, první díl z dystopické série Univerzita výjimečných, vydalo v létě 2016 nakladatelství Fragment. V současnosti již vyšel druhý díl s názvem Zrada a dokonce i další kniha od autorky této série Joelle Charbonneau - Stačí jen chtít. Joelle dokonce dorazí v říjnu na druhý ročník festivalu young adult literatury Humbook! Pojďme si tedy představit začátek Univerzity výjimečných v recenzi na její první díl s názvem Zkouška.

Malencia Valeová (Cia) je právě na prahu dospělosti. Ukončila střední školu v kolonii Pětijezeří a doufá, že bude za své studiní výsledky odměněna tím, že ji vyberou na Testování, z něhož ti nejlepší budou vybráni ke studiu na univerzitě. V tu chvíli ale netušila, co na ní v hlavním městě Tosu čeká. Testování není jen o znalostech, ale také o charakteru, síle osobnosti a rychlém a často i sobeckém a bezcitném rozhodování. Zvládne Cia spolu se svými spolužáky z Pětijezeří (Tomasem, Malachim a Zandri) tuto výzvu? Zařadí se nakonec mezi studenty na univerzitě a bude pokračovat v obnově zničené planety Země stejně jako její otec?

Joelle Charbonneau ve své knize úspěšně rozvíjí podobnou myšlenku jako Suzanne Collins v sérii Hunger Games. Mladiství stojí proti sobě tváří v tvář nebezpečí a otázce, zda své nepřátele (i přátele) ušetřit či zabít. Dystopický svět, tentokrát ten náš vlastní, je tímto novým scénářem mnohem atraktivnější. Může se jednat o varování před tím, co se může v budoucnu stát?

Joelle Charbonneau nepoužívá příliš přímou řeč, ale nezdržuje se ani dlouhými popisy a většinou jde rovnou přímo k věci. To děj posouvá dál a čtenář se od knihy doslova nemůže odtrhnout. Někomu může podoba s Hunger Games vadit, jiní si díky tomu knihu oblíbí ještě rychleji. Jedná se o první díl z trilogie, takže lze očekávat další zvraty a nečekané události v dalších dílech. Věřím, že budou stejně napínavé a zajímavé jako Zkouška. Třeba hned druhý díl s podtitulem Zrada.


Název: Univerzita výjimečných 1: Zkouška
Původní název: The Testing #1: The Testing
Autor: Joelle Charbonneau
Překlad: Alžběta Kalinová
Počet stran: 304
Nakladatelství: Fragment
Čteno: poprvé

Hodnocení: 80 %

Čteno: 13. 7. 2016 - 23. 7. 2016

9 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem četla ještě v angličtině a bavila mě :) Škoda, že druhý díl je už o trochu horší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc. Já si to užil a možná právě proto, že Hunger Games jsem ještě nečetl. Druhý díl mám a brzy se k němu dostanu, tak uvidím, jak se mi bude líbit. Četl jsem zatím recenze docela rozporuplné, ale většinou právě zklamání oproti prvnímu dílu, jako píšeš ty, tak se trochu bojím.

      Vymazat
  2. Hele, Ty máš Šokína? Na mě už nezbyl :( :D :D Jinak pořád nevím, zda Univerzitu číst nebo ne. Třeba mě k ní někdy osud zavane :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je bral relativně brzy a měli ještě všechny. :) A Univerzita se mi líbila a zdůrazňuji, že jsem nečetl Hunger Games, ke kterým je přirovnávána, takže potom, až se k nim dostanu, asi budu mít lepší srovnání. Druhý díl mě teprve čeká, tak uvidíme, kdy se k němu dostanu, plánuji to brzy.

      Vymazat
  3. Mám stejný názor, těším se až se brzy dostanu k druhému dílu.
    Jinak... těším se na recenzi na Doctora!♥ Konečně někdo kdo ty knížky čte, já pořád nevím jestli se do nich pustit nebo ne, teď dokoukávám 9. sérii, tak snad to stihnu než začne 10. :)

    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za komentář a za to, že se těšíš, u Roje hrůzy je na co! To je tak hororový, že se u toho čtení sám bojím. Ale obecně se ty knížky čtou úplně samy. Zatím ale z těch 4, co jsem četl se mi líbí Roj hrůzy nejvíc, pak to byla Silueta, na třetím místě mám asi Závoj smutku a Daleckou generaci čtvrtou. Po Roji musím dát hned Královskou krev, protože mi přijde recenzní výtisk od Joty na Generaci velkého třesku, tak to musím stihnout :) A rozhodně si ty knížky přečti, obzvlášť jestli máš ráda Doctora Who. Je to co knížka, to si můžeme představit jako epizodu seriálu navíc, tak to mám já. I když mám v seriálu teď na konci resty, o kterých vím, ale nijak mi to nevadí...

      Vymazat
    2. Doctora naprosto zbožňuji, už dlouho uvažuju, že bych si přečetla některou z knížek, ale nikde jsem nenašla žádné recenze a bez nich se mi moc knížky kupovat nechtějí. :/ Jako další epizodu seriálu bych to brala určitě, teď jsi mě tak nalákal, že bych si nejradši koupila všechny díly. :D :D
      Já teď dokoukala 3. díl 9. série a naprosto luxusní. ♥

      Vymazat
    3. Já jsem skončil zatím u 7x10, ale nešel jsem dál kvůli časovému vytížení. :) Jak budu moct, tak určitě dokoukám... Knížky jsou fakt super, vypadá to, že jsou úspěšný, takže asi jen tak nepřestanou vydávat. Je jich zatím 6, někdy v létě sedmá, přičti si k tomu knížku s 11 povídkama (každá povídka je jeden Doktor) a plus případně od Arga vychází další příběhy, jsou to takové bichle a jsou to myslím nedokončené scénáře ke starým sériím. Ale ty jsem nečetl. Ty od Joty jsou ale fakt super.

      Vymazat
    4. Já staré série ještě neviděla, mám to v plánu, ale je jich tolik... :D
      Na povídky jsem už koukala a mám je na wishlistu, tak snad až budu mít narozeniny. :) :D

      Vymazat