sobota 24. června 2017

Report: Knihkupectví v Kyjevě

Na začátku května jsem vyrazil do Kyjeva na Ukrajinu na Eurovizi 2017. Samozřejmě jako správný knihomol jsem nemohl během těchto dvou týdnů vynechat návštěvu knihkupectví. Navštívil jsem dva řetězce – Bukva a Kniharnja Je. Pojďme se na ně a jejich nabídku knih podívat ve shrnujícím článku.


Bukva je síť knihkupectví, která jsem po Kyjevě viděl několikrát. Uvnitř se nijak výrazně neliší od našich českých knihkupectví. Na fotografiích jsou vidět dětské knihy a knihy z žánru young adult, které jsou typicky východně barevné (Ukrajina, Rusko atd.).







V tomto knihkupectví jsem koupil tři knížky – malované ruské pohádky v ruštině a v angličtině pak klasiku Ztracený svět od Sira Atrhura Conana Doylea a také knihu Amazing Ukraine, kde je v různých kategoriích popsána asi stovka věcí, které jsou typické pro Ukrajinu nebo jsou s ní často spojovány.


Ceny knížek na Ukrajině by vydaly na samostatnou kapitolu, ale stejně jako všechno ostatní, i knihy jsou na Ukrajině pro nás opravdu levné. Běžná cena se pohybuje kolem 100 – 200 hřiven, přičemž hřivna je na velmi podobné úrovni jako koruna (asi 1 UAH = 0,95 CZK). Není tak vůbec těžké najít i knihy, které stojí v řádu desítek hřiven a třeba tyhle tři knížky z Bukvy stály dohromady tolik, kolik by u nás mohla stát jedna taková kniha.


Druhé knihkupectví, které jsem objevil pouze díky doporučení paní Nataši, u které jsem v Kyjevě bydlel, je Kniharnja Je. Ihned po vstupu jsem byl okouzlený atmosférou, která v knihkupectví panovala. Vytáhl jsem foťák a začal fotit prostředí, regály i samotné knihy, opět se zaměřením na dětské a young adult knihy.








Zrovna jsem začínal číst české vydání prvního dílu Časodějů – Klíč k času, který jsem našel i v ukrajinském vydání. Krásný dárkový box se všemi šesti díly stál asi 950 hřiven, což je u nás za šest knížek nemyslitelné. Úplně mi bylo z toho do breku, proč u nás musíme mít knížky tak drahé.











Zajímavé rozhodně byly také ukrajinské verze Harryho Pottera a doprovodných knížek.










Tentokrát jsem si koupil knížky dvě a obě v ukrajinštině – Harryho Pottera a kámen mudrců a pak jednu ukrajinskou knihu Storožkova zastava s pěknou filmovou obálkou a stála jen asi 60 hřiven.


U kasy jsem si chvilku povídal se slečnami prodavačkami a ukázal jsem jim naší českou verzi Časodějů, která se jim líbila, byly překvapené, že v Česku také vydáváme tyto východní autory. Dostal jsem po vyplnění formuláře také slevovou kartičku na 3% slevu. Trošku zvláštní hodnota slevy, jsme zvyklí třeba na základní 5% slevu a navíc při ukrajinských cenách se jedná o zanedbatelné částky, ale tak proč ji nemít, že?


Na Ukrajinu určitě zavítám, a když mě to opět potáhne do knihkupectví, vím, do kterého mám jít. Na fotkách jsou různé knihy, z nichž některé známe i z Česka (např. Hygge od nakladatelství Jota, v ukrajinštině Hjuge), a pak také samotné prostředí tohoto malebného knihkupectví.




2 komentáře:

  1. Wow, moc pěkné :) Zaujalo mě to hlavně cenově, snad se kvůli tomu začnu učit i jiný jazyk, abych mohla ve velkém nakupovat :D
    baru-pribehy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to rozhodně. Fakt se to tam cenově pohybovalo někde jinde. Jinak na Ukrajině se seženou knížky nejen v ukrajinštině, ale i v ruštině, obzvlášť ve východní půlce země, pak ale i nějaké anglické klasiky podobně jako u nás. :)

      Vymazat