pondělí 31. července 2017

Recenze: Rytíř temného slunce

Tento rozsáhlý gamebook německého spisovatele Swena Hardera k nám přivedlo nakladatelství Mytago. A rozhodně to byl krok správným směrem. Ke gamebookům se tak možná dostanou i noví čtenáři. Co je gamebook a jak vypadá tenhle si rozebereme v této recenzi...


Běžně na tomto místě představuji příběh formou převyprávění anotace, ale u tohoto gamebooku se to dělá těžko. Při čtení se totiž sami rozhodujete, jakou cestou se vydáte a jak se bude příběh vyvíjet. Nesčetněkrát se stane, že prostě a obyčejně zemřete a musíte buď začít znovu nebo se vrátit do některého bodu na vaší cestě, kde jste prostě udělali onen pověstný krok vedle. Vy se ale na počátku knihy probouzíte vedle mrtvého církevního hodnostáře a pak už se příběh větví a větví. Co uděláte? Kudy utečete? Kolik lidí na cestě zabijete? Kolik lidí se bude snažit zabít vás? Přijmete svůj osud? Budete konat dobro? Tohle jsou jen některé z vašich možností.

Swen Harder připravil opravdu důmyslně propracovaný gamebook, který je samostatný a můžou ho hrát i nováčci, kteří s gamebooky nemají moc zkušeností. Pravidla jsou totiž vysvětlena postupně, stejně jak jsou dané situace zapracovány do příběhu, než se sám naplno rozjede. Na začátku knihy je krásná mapa a také deník, do kterého si zapisujete naučené dovednosti, získané zbraně či jiné části výzbroje a výstroje, sílu, karmu nebo také úroveň vitality. Rovnou varuji předem - budete hodně, ale opravdu hodně gumovat, takže je lepší si z webových stránek nakladatelství vytisknout deník samostatně a ten v knize si ušetřit :) Zároveň budete potřebovat tužku a gumu. Já si ještě na papír zvlášť psal svoji "cestu" knihou, kde jsem si poznamenával průchody jednotlivými sekcemi i s poznámkami, kde byly významnější volby a kam se dá v případě smrti vrátit, pokud se chcete vydat jinou cestou. Nepovažuji to za podvod, ale za získávání zkušeností. Zároveň si myslím, že některé ztráty "životů" (vitality) byly až moc přísné a mnohokrát jsem při hře musel "podvádět" se ztrátou vitality, abych se mohl v příběhu posunout dál. I tak jsem si ale tenhle gamebook užil. Překlad byl v pořádku a obdivuji jak autora, tak překladatele, že si s tím dokázali takto vyhrát a jednotlivé sekce na sebe navazují.


Jelikož nikdo není dokonalý a i mistr tesař se někdy utne, ani Rytíř temného slunce se nevyhl pár chybám. Na ně ale samo nakladatelství Mytago čtenáře upozornilo a přiložilo seznam chyb včetně oprav, což se cení a má za něj velké plus. Ne každý se umí takto omluvit svým čtenářům a zákazníkům. Protože s gamebooky nemám tak velkou zkušenost (v dávné minulosti jsem četl pár lehčích, kde se nebojovalo, nezískávaly dovednosti ani zbraně či jiné předměty), nemohu srovnávat v rámci žánru gamebooků. Ale v rámci fantasy se jedná o povedené dílo. Svět je vykreslen opravdu hezky včetně různých příšer, protivníků či spřátelených bytostí. A nechybí ani základní kámen fantasy literatury - drak. Příběh vás zabaví dostatečně na mnoho hodin, v některých případech i dní a nejednou se budete vztekat u tohoto gamebooku stejně jako u jiné počítačové hry. To je totiž velkou výhodou - rozhodně vás po hraní tohoto gamebooku budou bolet oči méně, než kdybyste stejný čas strávili hraním hry na počítači. Doufám, že se nejedná o poslední gamebook, který jsem četl a hrál. Zároveň jsem si na 100 % jistý, že se k Rytíři temného slunce vrátím. Kniha obsahuje různé skryté sekce a body osudu, které lze získat a napoprvé budete rádi, pokud získáte alespoň některé. A kdo by je nechtěl nasbírat všechny? (Ano, pořád se bavíme o gamebooku a ne o Pokémonech :D) Tak vzhůru do boje, neboť Rytíř temného slunce na vás čeká až projdete všemi 1350 sekcemi rozesetými po 640 stranách tohoto gamebooku...

Název: Rytíř temného slunce
Původní název: Reiter der schwarzen Sonne
Autor: Swen Harder
Překlad: Michal Smrkovský
Počet stran: 640
Nakladatelství: Mytago
Čteno: poprvé

Hodnocení: 90 %

Čteno: 17. 7. 2017 - 30. 7. 2017

Knihu k recenzi poskytlo nakladatelství Mytago.

2 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Mě kniha hodně zaujala ale vůbec jsem si nebyla jistá, co od takového gamebooku čekat :) Proto jsem za tvoji recenzi ráda, že jsem se o knize dozvěděla více :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem rád, že byla moje recenze užitečná. Rozhodně za to kniha stojí i za běžnou prodejní cenu 499,- ale dá se najít i levnější. Nabízí totiž velké množství situací a scénářů a při každém čtení můžeš jít jinudy a zažít jinou část příběhu.

    OdpovědětVymazat