čtvrtek 29. března 2018

Recenze: Stříbrná maska (Magisterium 4)

Call nemá po událostech uplynulého roku lehký život, a bohužel to pro něj nevypadá o moc lépe ani do budoucna. Co si pro něj Holly Blacková s Cassandrou Clareovou připravily ve Stříbrné masce?

Pro připomínku uvádím znovu odkazy na recenze na druhý díl Měděná rukavice a třetí díl Bronzový klíč.

Byl tam i krb, nad kterým visela Konstantinova stříbrná maska - ta samá, kterou měl na sobě mistr Joseph, když se s ním Call setkal poprvé. Ta samá, díky které mohl tak dlouho předstírat, že to on je Konstantin, zatímco čekal, až Call dospěje a zaujme jeho místo.

Call se po událostech z konce Broznového klíče nachází v kouzelnickém vězení Panoptikonu, odkud ho zachrání Anastázie Tarquinová s Tamarou. Od toho okamžiku na začátku knihy se nestačíme divit v každé další kapitole. Cassandře a Holly se podařilo přijít s nepředvídatelným dějem, což je vždy pozitivní. Nebude chybět ani skupina "padouchů" vedená mistrem Josephem a Alexem Strikem nebo Callův a Tamařin spolužák Jasper de Winter. Co na ně čeká ale nechci příliš odhalovat, protože se jedná o předposlední díl série a už se vše schyluje k velkému finále. Mohu říct pouze to, že do Magisteria se tentokrát nepodíváme.

Ten večer si pochutnávali na lahodném smaženém kuřeti ke kterému měli na výběr spoustu příloh. Call zamyšleně okusoval kuřecí kost a přemýšlel o tom, že když nic jiného, může se temná strana rozhodně pochlubit vnikajícími kulinářskými schopnostmi.

Kniha má pouze lehce přes 200 stran, což ji řadí mezi spíše krátkou knihu. Vlastně nebýt dvou velkých cliffhangerů na konci poslední kapitoly a v epilogu, řekl bych spíše, že je kniha první polovinou závěru série. Autorky se opravdu odprostily od všemožných srovnání s Harry Potterem. To bylo možné především u prvního dílu Magisteria, ale již od druhého dílu toto v recenzích vyzdvihuji jako jedno z velkých pozitiv téhle série. Magisterium je psáno v er formě, což se k těmto knihám hodí více, než kdyby byl příběh popisován pouze z pohledu Calla v první osobě. Kapitoly se směrem ke konci knihy prodlužovaly, ale závěr se prostě musí přečíst v jednom kuse, protože tam je děj tak napínavý, že čtenáři nedovolí se od knihy odtrhnout. To jsou další plusové body pro tandem autorek.

Call musel svou teorii o úmyslech mistra Josepha přehodnotit. Jeho plán se totiž s běžnými praktikami sekt v jednom důležitém bodě rozcházel - sekty své oběti měly držet hlady, a ne se je snažit přejíst.

Pokračování s názvem Zlatá věž (Golden Tower) autorky zrovna dopisují, ale v posledních týdnech se konečně objevil definitivní název a také grafická podoba obálky, o kterou vás nemohu ochudit. Kniha by v angličtině měla vyjít v září, tak doufejme, že se vydání nebude odsouvat a nakladatelství YOLI se podaří stihnout knihu přeložit a vydat opět před Vánoci, jako tomu bylo u minulých dílů. Ke konzistenci série přispívá velkou měrou překladatelka Pavlína Zagolová, která Magisterium překládá od jeho prvního dílu. Na pátý díl se všichni těšíme a nejraději bychom ho tu měli hned, ale bohužel si musíme přes půl roku počkat. To čekání ale rozhodně bude stát za to...


Název: Magisterium 4: Stříbrná maska
Původní název: Magisterium #4: The Silver Mask
Autor: Holly Blacková & Cassandra Clareová
Překlad: Pavlína Zagolová
Počet stran: 212
Nakladatelství: YOLI

Hodnocení: 90 %

Čteno: 15. 3. 2018 - 28. 3. 2018

4 komentáře:

  1. Já četla jen Železnou masku, když zrovna vyšla (takže +-3 roky zpátky?) a moc se mi líbila. Poslední léto jsem se pustila do Měděný rukavice a nedočetla jsem ji ani do půlky. Vůbec mě to nebavilo, už jsem na to asi stará, jinak si to nedovedu vysvětlit :D

    Karolína & Maličkosti ze života

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si nemyslím, že by to mohlo být tím, že jsi na to stará. Spíš ti to zrovna nesedlo, mně už takhle nesedlo dost věcí, občas ale stojí za to se i u takových knih odhodlat, mně se to podobně stalo třeba u Eldesta. Rozhodně doporučuju tomu ještě dát šanci a zkusit to. Snad to napodruhý vyjde...

      Vymazat
  2. No musíme, nic jiného nezbývá. Kdo se nemůže dočkat, může taky zkusit poslední díl v angličtině, to bude o chvíli dřív...

    OdpovědětVymazat