středa 31. května 2017

Recenze: Klíč k času (Časodějové 1)

Při odjezdu z Kyjeva jsem začal číst knihu rusky píšící spisovatelky Natalji Ščerby – Klíč času, která je prvním dílem šestidílné série Časodějové od nakladatelství Fragment. Jaká byla?


Hlavní hrdinkou je mladá 12 letá zrzka Vasilisa. Je skvělá v gymnastice a chystá se na letní tábor, ale v tom se její babička dostane do nemocnice a objeví se její otec, který se o Vasilisu doposud nezajímal. Už tenhle začátek je dost tajemný sám o sobě, a to jsem nezmínil záhadné rozlehlé sídlo Vasilisina otce s velkou knihovnou, soukromým řidičem, vychovatelkou a čtyřmi sourozenci. Nikdo nechce Vasilise nic říct, což je dost frustrující, v tomhle se asi Vasilise nedivíme. Možná to byl jeden z důvodů, proč Vasilisa ostatním v domě moc nedůvěřuje a začíná pátrat na vlastní pěst. Co vypátrá, už vám prozrazovat nebudu, ale dostane se do světa Časodějů (kouzelníků ovládajících čas), kde se roztáčí kolotoč intrik a ani čtenář sám si nemůže být až do konce knihy jistý, co je vlastně pravda, co je plánované, co je podvod a co se má stát. Samotná anotace je napsaná dobře a neprozrazuje příliš, nechává na čtenáři, aby zjistil, co je pravda a co ne.

Někdo zaťukal na dveře.
"Můžu?" ozval se za dveřmi Feš.
"Musíš," odpověděla Diana a nadzvedla se na posteli. "Proč ťukáš, vždyť jsi náš?"
"Bůhví, co tady děláte," zavrčel Feš, když se objevil na prahu.
---
"Běž pryč, překážíš nám tady!" houkla na něj Diana.
"Tak nejdřív jsem váš a teď vám překážím?" pokrčil rameny Feš.

Vasilisa se zdá na svůj věk dost vyspělá a rozumná, ale zároveň je také velmi rázná. U svých vrstevníků nejde pro facku či pohlavek daleko, což alespoň u mě vyvolalo někdy větší úsměv, než je obvyklé. U starších osob, ke kterým by za normálních okolností měla mít úctu, jako například její otec, se nebojí odmlouvat, jelikož ho vlastně vůbec nezná. Rozhodně zaslouží obdiv, protože odmlouvat Severinovi Ohnivému bych příliš nedoporučoval, ale uznejte sami, až knihu přečtete. Ostatní postavy jsou vykreslené tak, jak by se měly jevit. Tedy klaďasové příjemně a záporáci otravně, protivně a zle. Ale ne všichni byli takto stereotypičtí. Feš Vasilise po příchodu na Eflaru příliš nedůvěřuje, ale jeho vztah k ní se ke konci knihy změní, obecně byl chvílemi protivný, pak zase milý, za mě byl někdy hůře uchopitelný jako postava. Učedník Nik byl spíše milý, Diana zase vtipná, Vasilisin nevlastní bratr Sever pak doslova "na ránu".

"Abys vyvolala křídla," začal Feš škodolibě, "musíš prostě skočit dolů z větve, a až budeš letět, tak... se sama objeví..."
"Jasně," přikývla Vasilisa a ani se na něj nepodívala. "A když vezmu pěkně silný klacek a praštím tě s ním po hlavě, tak se ti v ní rozsvítí. Určitě, protože teď je tam úplně temno."

Příběh je vyprávěn z pohledu třetí osoby a celkově je plný dost chaotických až hektických scén, kdy má čtenář občas co dělat, aby se v tom spěchu neztratil. Jinak se autorka drží mantinelů žánrů fantasy a young adult literatury, ale i přesto zvládá být originální a nepředvídatelná. Očekával jsem určitý vývoj příběhu, jak už to tak v podobných knihách bývá, ale v závěru jsem byl dost překvapený, co vše se vlastně do první knihy vešlo. Název série i knihy tomu ale odpovídá, tady bych určitě kritiku nehledal. I když autorka používá parafráze slov začínajících na čaro- pouze převedené na časo-, není to až tak umělé, jak se v prvních okamžicích jeví.

"Takže jsi do ní po uši zamilovaný?"
"Poslyšte, teta," naštval se Lešek, "nechte si ty hloupé otázky a řekněte mi konečně, kdo jste?"
"Milý chlapče, nebuď drzý," odvětila neznámá chladným hlasem. "Bude pro tebe lepší, když nezjistíš s kým máš tu čest, jasné? Ještě jedna drzost, a tvůj tenký krk prokáže tvé hloupé hlavě špatnou službu." 

Klíč k času má původní obálku s matným povrchem doplněný některými lesklými částmi, graficky rozhodně zpracované hezky. Uvnitř knihy na krajích stránek nalezneme ornamenty ve tvaru šipek, které nás provází celou knihou a navozuje to tu správnou časodějnickou atmosféru. V současné době se u nás velké množství knih psaných v ruštině nepřekládá a o to více bych si vážil právě této série, která, doufejme, vyjde v nakladatelství Fragment celá. Zatím vyšel i druhý díl s názvem Srdce času, který by měl plynule navazovat na první díl, který skončil významnou událostí, která rozhodně vyvolá touhu po dalším pokračování. Níže se můžete podívat také na ukrajinské vydání Klíče k času. V hodnocení si pak nechávám určitý prostor pro možné zvyšování, pokud budou pokračování lepší než první díl.


Název: Časodějové 1: Klíč k času
Původní název: 
Часодеи #1: Часовой Ключ
Autor: Natalja Ščerba
Překlad: Martina Pálušová
Počet stran: 344
Nakladatelství: Fragment
Čteno: poprvé

Hodnocení: 80 %

Čteno: 14. 5. 2017 - 27. 5. 2017

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem si zrovna přinesla z knihovny, tak se těším, až se do ní pustím :)Snad je vážně tak výborná, když si ji všichni chválí. Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla se skvěle a moc se těším na druhý díl, který už tu doma na poličce mám taky :) A děkuju za pochvalu, jsem rád, že se recenze líbí.

      Vymazat