neděle 30. dubna 2017

Recenze: Generace velkého třesku (Doctor Who 56)

Druhý díl Kronik půvabu je ve srovnání s Královskou krví zajímavější. Ale také divočejší a chaotičtější. Více v recenzi na knihu Generace velkého třesku od Garyho Russella.
Generace velkého třesku nenavazuje přímo na Královskou krev, ale odehrává se nedlouho po jejím konci. Doctor se na planetě Legie baví s Keri, která je po jejich minulém setkání ponechána s nohou v sádře a jen tak mimocohdem - je to napůl člověk a napůl křeček. Ale všude možně napříč časem a vesmírem se šíří pohlednice, které svádí dohromady nitky životů mnoha lidí a bytostí. A tak se stane, že na planetě zvané Aztécký měsíc se před tajemnou kamennou pyramidou potká profesor Horác Jaanson s dvojicí zločinců - tou první je bytost s modrou pletí, která si říká Kik Zabiják a obří Cyrrus Guča. Kromě nich se ale potkáváme také se skupinkou odpadlíků z planety Legie. Jsou jimi profesorka Bernice Summerfieldová, její syn (napůl člověk napůl pes) Petr a pár Ruth a Jack. Ti se spolu s pyramidou přesunou do Sydney roku 2015. Tam se objeví i Doktor a dikočina začíná.

"Jo! A máš to, profesore Panství-Downton-bylo-mocenským-sídlem-Spojeného-království-v-devatenáctém-století-před-přesunem-do-Buckinghamského-paláce. Duffy."  

Více prozrazovat nebudu, protože Generace velkého třesku je v tomhle taková specifická a koho anotace či nastínění a uvedení do děje zaujalo, ten by si měl knížku určitě přečíst. Rozhodně ji doporučuji k přečtení! Gary Russell má s Doctorem Who (Pánem času) dobré zkušenosti. Podílel se na samotném seriálu, ale i na jeho spin-offech Torchwood nebo Sarah Jane Adventures (Dobrodružství Sarah Jane). Styl psaní se čte dobře, o překlad se opět postaral Tomáš Oakland, který má na kontě všechny dosavadní knihy ze série Doctor Who, které zatím nakladatelství Jota vydalo.

"Lidské televizní signály. Vysílají se do vesmíru. A tam pak zůstávají navždy. Kdesi v mlhovině Kraxis se právě teď někdo dívá na Četnické humoresky. A o něco blíže rodinka Weavů sleduje vůbec první finále X-Faktoru. A vůbec nechápe, o co jde. Není tedy překvapivé, že dvojice olympijských krasobruslařů - něco tak šikovného a tak fešného - zaujme tvory po celém širokém vesmíru. Avšak když už jsme u toho, existuje planeta, která si myslí, že vrcholem lidského kulturního snažení je Mrazík, takže všechno má svý pro a proti."

Celé dílo obsahuje spoustu narážek nebo odkazů na známá televizní díla, jako Panství Downton, divadelní hru Pygmalion, reality show X-Faktor, ale také nám známého Mrazíka nebo české Četnické humoresky, za které děkujeme právě překladateli. Umím si docela dobře tuhle knihu představit zpracovanou do podoby seriálu, konkrétně bych to uměl odhadnout na dvoudíl v sérii, ve které by byli nejdříve představení ostatní společníci, kteří se zde objeví. Jsou to totiž postavy, se kterými se Doktor už v minulosti setkal. Jde hlavně o Bernice Summerfieldovou a Keri.

"Je to magnetovec, klíč, obecně známý jako Půvab. A skrývá se v něm nesmírná síla. Kdyby s ním kdokoliv špatně naložil, mohl by roztrhat celý vesmír na cucky, v mžiku ho vymazat nebo přepsat tak dokonale, že by se z nás všech stali potomci žab."

Prostředí Sydney je zajímavé a v příběhu se vyskytuje velké množství postav, což může být plus i minus zároveň. Jednak může být člověk zmatený, ale také to může dávat prostor pro využití více postav a příběh tak neztrácí na zajímavosti. Určitě se jedná o skvělou knížku, pokud jí srovnáme třeba s Královskou krví, která za mě byla slabší. Pořád je ale u mě na prvním místě z dosud vydaných knih Roj hrůzy a Silueta.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Jota.


Název: Doctor Who: Generace velkého třesku
Původní název: Doctor Who #56: Big Bang Generation
Autor: Gary Russell
Překlad: Tomáš Oakland
Počet stran: 244
Nakladatelství: Jota
Čteno: poprvé

Hodnocení: 95 %

Čteno: 23. 4. 2017 - 29. 4. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat