neděle 30. září 2018

Report: Svět knihy Plzeň 2018

V roce 2018 se v Praze známý veletrh Svět knihy konal už po pětadvacáté. Organizátoři se rozhodli k riskantnímu kroku - zahájit Svět knihy i v odnoži mimo Prahu. A risk se vyplatil a první ročník Světa knihy Plzeň 2018 se povedl. Pojďte se podívat, jak to v Plzni vypadalo a jak jsem si veletrh užil já!


Celý veletrh se konal v industriálním areálu DEPO2015, kde byla k dispozici Autobusová hala, kde vystavovali větší nakladatelé, menší pak měli své stánky na Tržnici (v druhé hale). Několik dalších prostor jako Terasa nebo Klempírna sloužily jako místo pro přednášky a besedy. Na těch se objevili také i někteří zahraniční nebo domácí spisovatelé. Z těch nejzajímavějších mohu jmenovat třeba Jana Guilloua ze Švédska, čínského disidenta Liao I-wu, izraelského esejistu a básníka Amira Ora nebo trojici polských autorů Mariusze Scygiela, Zbigniewa Czendlika a Mariusze Surosze. České autory pak zastupovala Galina Miklínová (Lichožrouti nebo ilustrace na obálce prvního vydání Harryho Pottera a kamene mudrců) nebo Alena Mornštajnová (bestellery jako Hana a další), z odborníků pak na veletrh zavítali se svými přednáškami prozaik, reportér a cestovatel Josef Formánek (film Úsměvy smutných mužů natočený podle jeho knihy se promítal v pátek večer), astronom a popularizátor vědy Jiří Grygar, ekonom Tomáš Sedláček nebo ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.


Celý veletrh se konal v průběhu dvou dnů, pátku a soboty, takže byl o něco kratší než jeho starší pražský sourozenec, ale i za ty dva dny se toho událo spoustu zajímavého. Já se na veletrh podíval v pátek odpoledne, protože mě z programu zaujala přednáška Františky Vrbenské o historii a vývoji fantastiky a fantasy literatury. Na ní pak plynule navazovalo autorské čtení a beseda s mladými českými spisovateli Lukášem Vavrečkou a Terezou Matouškovou. Oba své knihy po besedě také podepisovali a rádi se se svými čtenáři také vyfotili. Nechyběl ani křest Lukášovy knihy Mesopotamis, která právě teď v září vychází.


Atmosféra na veletrhu byla vzhledem k počasí (alespoň v pátek) trochu dusná, ale jinak rozhodně přátelská. Přeci jen se jedná o uzavřené prostory bývalého autobusového depa. Knihkupci a další prodejci byli opravdu příjemní a rádi si povídali nejen o těch nejnovějších knihách, ale také o těch starších a rádi s výběrem pomohli. Bylo těžké odejít s prázdnou, takže jsem si pořídil asi 8 knih. Jelikož si je ale pro sebe schovám jako dárek na Vánoce, tak se s vámi o ně podělím až u vánočního shrnutí.

Největším překvapením byla rozhodně firma CoLibri, která nabízela služby balení knih do igelitových obalů (podobně jako v knihovnách) zcela zdarma. Tuto službu dokonce dnes nabízí i některá knihkupectví, která přístroje od této firmy zakoupila. Limit na počet knih, které vám zdarma obalí, nastaven nebyl, takže třeba já si takto nechal zabalit všechny nově pořízené knihy včetně té, kterou jsem si přinesl rozečtenou. Pokud na tuto službu někde narazíte, rozhodně doporučuji!



U vstupu jsme mimo jiné obdrželi také voucher na jablko zdarma v nově otveřeném farmářském obchodě U tří farmářů v areálu DEPO2015. Nabídka vypadá lákavě a proto jsme jsme rádi, že obchod na stejném místě bude i nadále. Jablka naprosto luxusní!


Jedinou skvrnou na celém veletrhu může být páteční nepřízeň počasí v samém závěru prvního dne veletrhu. Příslovečné otevřené nebe chrlilo proudy vody, což naštěstí ti, kdo se na místě zdrželi až do samého konce, přečkali v suchu, ale byli nuceni strávit v areálu více času, než se déšť uklidnil. Těším se moc na příští rok a doufám, že se bude veletrh Svět knihy Plzeň konat i nadále...















2 komentáře:

  1. Díky za skvělý report, příští rok si Svět knihy nechci nechat ujít. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že se líbí. Já právě vždycky v květnu jsem mimo republiku na Eurovizi a to vychází právě na dobu konání pražského Světa knihy. Jsem tak rád, že vznikla i plzeňská odnož, která mi termínově vyhovuje a fakt to byla strašně milá a příjemná akce...

      Vymazat