neděle 8. září 2019

Recenze: Srážka světů (Země příběhů 6)


Chris Colfer nám servíruje velkolepé finále své série Země příběhů a zavítáme až do New Yorku. Dočkáme se šťastného konce?



Upozornění: Recenze může obsahovat drobné spoilery v návaznosti na předchozí díly série. Recenze na ně najdete zde: série Země příběhů


Zatímco první dva díly této šestidílné série měly příběh samostatný, tak zbylá čtveřice knih má příběh, který na sebe plynule navazuje. Završením je pak šestý díl s podtitulem Srážka světů. A k té opravdu dojde. Ostatně už se o tom tu a tam zmiňovaly různé postavy v minulém dílu. A k této srážce světů dojde v New Yorku. Ze Země příběhů přichází literární armáda a všechny čarodějnice, kterým se postaví armáda sestavená z postav z Connerových povídek a pár dalších přátel z děl klasické literatury. A co Alex? Inu, přesvědčte se sami, ale řeknu vám pouze to, že to s ní nevypadá vůbec dobře. Jelikož jsme ve světě pohádek, dá se očekávat i happy end. Ale jak moc trnitá cesta k němu povede a jaké oběti budou naší hrdinové nuceni podstoupit, to vše už nechám utajené.

"Kolik jsem vám dlužný?"
"Dohromady je to šedesát dolarů," řekl řidič.
"Za tuhle cestu máme platit?" zeptala se nevěřícně Karkulka. "Proboha, kočár se splašeným spřežením by byl pohodlnější. Ještě chvilku a úplně by se nám zauzlovaly vnitřnosti!"
"Mně si nestěžujte, dámo," pokrčil řidič rameny. "Já jel po těch hladších ulicích."

Zmiňuji to pokaždé a je třeba to zopakovat i naposledy zde. Překlad Veroniky Volhejnové je svižný a stejně čtivý jako anglický originál, což jen podtrhuje kvalitu samotné knihy. Komu sedl Chrisův styl vyprávění v předchozích dílech, i v poslední knize ze série se bude cítit jako doma. Pokud jste si oblíbili i zajímavé prology a epilogy, tak tyto poslední nás přenáší daleko do budoucnosti, což je také velmi zajímavé a zaslouží si pochválit.


Zároveň není třeba být smutní, že se touhle knihou s Chrisem Colferem a jeho Zemí příběhů loučíme. Už nyní koncem srpna vydává nakladatelství Fragment audioknihu prvního dílu Kouzelné přání. Čte Aleš Procházka, takže kdo má rád tento český hlas Severuse Snapea, bude určitě spokojen. Brzy tak čekejte i mou recenzi na tuto audioknihu. Během podzimu by měla vyjít také příručka objímaček knih, tedy jedna z doprovodných knih k sérii Země příběhů. Neloučíme se tak s Chrisem Colferem nadobro, spíše naopak. Navíc během podzimu v USA vyjde první díl nové série A Tale of Magic (Příběh magie), na kterou má Fragment zakoupena práva a dočkají se jí tak i čeští čtenáři. 


Název: Země příběhů 6: Srážka světů
Původní název: The Land of Stories #6: Worlds Collide
Autor: Chris Colfer
Překlad: Veronika Volhejnová
Ilustrace: Brandon Dorman
Počet stran: 280
Nakladatelství: Fragment
Čteno: poprvé

Hodnocení: 100 %

Čteno: 21. 7. 2019 - 5. 8. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat