sobota 7. září 2019

Recenze: Na vlnách fantazie (Země příběhů 5)


Pomalu ale jistě se blížíme do finále série Země příběhů Chrise Colfera. Tentokrát poznáme příběhy, které doposud známé nebyly. Vymyslel je totiž Conner osobně. A jako inspirace mu posloužily postavy ze Země příběhů. Nezní to lákavě?


Upozornění: Recenze může obsahovat drobné spoilery v návaznosti na předchozí díly série. Recenze na ně najdete zde: Země příběhů 2 - Návrat kouzelnice, Země příběhů 3 - Varování bratří Grimmů a Země příběhů 4 - Za hranice království.

V předchozím díle se Maskovaný muž dostal pomocí portálového elixíru do děl klasické literatury a přivedl si na pomoc literární armádu v čele se Srdcovou královnou, kapitánem Hákem a zlou čarodějnicí ze západu. Alex a Conner tak musí vytasit podobné zbraně. Ale jak to dopadne, když jsou těmi zbraněmi Connerovy povídky, které kdysi napsal ve škole?


Nejsme opět ochuzeni o nálož vtipu a akce, obojím nás ve svých knihách Chris Colfer pravidelně zásobuje již čtyři díly. V Connerových povídkách se setkáme s bandou pirátek a bájnou pastí Pravantou, kyborgy a jejich královnou, sourozenci se super schopnostmi nebo mladým archeologem se vzducholodí. Maskovaný muž však nečeká na nic a sourozenci tak nemají příliš času na přípravu. Aby nebylo problémů málo, tak ještě všechny čarodějnice ze Země příběhů pod vedením Sněhové královny a Mořské čarodějnice plánují svůj vlastní plán. Jak se tyto dějové linky budou vyvíjet a kdy se střetnou? Jisté je to, že v šestém díle se vše spojí dohromady a bude to velké.


Stejně jako u předchozích dílů je třeba vyzdvihnout konzistentní překlad Veroniky Volhejnové, která už je v knihách Chrise Colfera jako doma. Brandon Dorman opět kromě obálky doplnil knihu o úvodní obrázky u každé kapitoly. Ukázku můžete vidět i zde u recenze. Styl psaní si drží svou kvalitu od prvního dílu, ale s každou další knihou se nám dostává více a více originálních dějových zvratů a nápadů. To, co v začátku bylo především konfrontací našeho světa s mixem pohádkových postav v Zemi příběhů, si nyní žije vlastním životem a od svých klasických předobrazů se postupně vzdaluje. A je to příjemný pozitivní vývoj, kterého jsme svědky.

"Kaštanová Sally pozve admirála Jacobsona na večeři do svojí kajuty," řekl Conner. "Přiznají si navzájem svoje city a admirál pak přesvědčí svoje muže, aby se přidali k pirátkám."
"Hezký," podotkla Alex. "Pořád trváš na tom, že 'Pravanta' není milostný příběh?"

Nezbývá nám, než se těšit na závěrečný díl a doufat, že jako v každé dobré pohádce i v Zemi příběhů se všichni dočkají svého šťastného konce. Stále se pouze utvrzuji v tom, že Země příběhů pravém náleží k mým nejoblíbenějším knižním sériím, ke kterým se v budoucnu budu rád vracet.


Název: Země příběhů 5: Na vlnách fantazie
Původní název: The Land of Stories #5: An Author's Odyssey
Autor: Chris Colfer
Překlad: Veronika Volhejnová
Ilustrace: Brandon Dorman
Počet stran: 344
Nakladatelství: Fragment
Čteno: poprvé


Hodnocení: 100 %

Čteno: 11. 6. 2019 - 20. 7. 2019

2 komentáře:

  1. tohle me strasne lakalo, nez vyslo tolik dilu :-D je to krasne, tak snad nekdy... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec se není čeho bát. Je to velká oddechovka, takže se čte úplně sama. Navíc, pokud si to někdo chce dát najednou, tak se to ještě zrychlí. Třeba jak jsem četl pětku a šestku hned po sobě, tak ta šestka se mi četla o poznání rychleji. :-) A rozhodně hodně doporučuju...

      Vymazat