pondělí 9. března 2020

Report: Již 6 let na křídlech příběhů

Rok uplynul jako voda a nakladatelství YOLI slaví již šesté narozeniny. Dalo by se říci, že se již jedná o dítko školou povinné, které se v září bude chystat do první třídy. Co si pro nás v YOLI připravili na rok 2020? A jak probíhala tradiční narozeninová oslava? To vše najdete v novém reportu.


Praha, úterý 3. března 2020, Café Campus. Tato lokalita je pro konání narozeninové oslavy nakladatelství YOLI již tradiční, v podstatě od samotného začátku. Před čtvrtou hodinou odpoledne ještě probíhaly poslední přípravy na místě, ale poté, co odbila celá, již byly brány kavárenského salonku otevřeny. Letos se kromě Radka Blažka na přípravě a organizaci akce podílela opět i Kája aka Penny and Books, ale letos byl její podíl na narozeninové oslavě ještě větší než v minulých letech. Hned u vstupu jsme po přivítání obdrželi dárkové tašky z Luxoru a když jsme si našli své místo u stolu, tak jsme hned začali prohlížet, jaké dárečky si pro nás organizátoři připravili.


V dřívějších letech jste v reportech mohli vidět, že byly mezi dárky reading copies některých připravovaných titulů (jmenujme například Smrtku, Will Grayson, Will Grayson, Láska v prachu hvězd nebo Pět kroků od sebe), ale jelikož v pátek 28. února měla na Netflixu premiéru filmová podoba knihy Všechny malé zázraky podle stejnojmenné knihy Jennifer Nivenové, tak jsme jako dárek dostali právě nové vydání s filmovou obálkou. Jelikož jsem zatím tuhle knihu nečetl a ani ji doma nemám, udělal mi tenhle dárek velkou radost. Slyšel jsem, že se nemusím bát se podívat nejdříve na film, protože se od knihy liší. Ale rád si tuhle často chválenou young adult knihu v budoucnu přečtu.


Dále jsme mezi dárky našli speciální merch (dárkové předměty) navržené Markét alias mlovesreading. Jedná se o krásný a praktický bloček a záložku, oboje s heslem "Již 6 let na křídlech příběhů", které doplňuje šikovná menší růžová propiska, která se vejde určitě do každé kabelky nebo batůžku. Mimo to jsme dostali luxorácký časopis Page, březnový ediční plán Euromedia Group, ale také několik listů plných připravovaných knih v nadcházejícím roce.


Po krátkém rozkoukání však byla akce oficiálně zahájena a narozdíl od samotného Radka, jak tomu bylo v minulých letech, letos moderovali oslavu společně Radek i s Kájou. Ještě více tak vyzdvihl již zmíněný velký podíl na organizaci. Nejdříve se bilancovalo, takže jsme si společně připomněli, co vše se událo v uplynulém roce po posledních YOLI narozeninách. Na Světě knihy se v rámci young adult Humbook stage představili i YOLI autoři Theo Addair a Anna Musilová, Kája odstartovala víkendová společná čtení YOLI knih na Instagramu YOLI, dále se rozrostla YOLI rodinka českých autorů, tentokrát například o Aleše Novotného a jeho knihu Pamatuj na smrt. Stávající hvězdy YOLI Theo Addair a Anna Musilová vydali své další knihy, takže se jim v YOLI opravdu daří. Opět se konal YOLI piknik v Kinského zahradě v Praze, i když kvůli extrémně vysokým teplotám byl pouze jeden a ne dva (jako v minulých letech). YOLI se na podzim poprvé oficiálně zapojilo i do populárního festivalu Humbook, kde měli někteří jejich výše zmínění čeští autoři autogramiádu, a poté na podzim také dorazila do Prahy na autogramiádu Colleen Hooverová.


Kromě akcí jsme se podívali, jako už tradičně, na nejúspěšnější YOLI knihy uplynulého roku. TOP 5 byla následující:

1. After: Polibek - filmová obálka (Anna Todd)
2. Nimbus (Neal Shusterman)
3. Koláčky a spiklenci (Theo Addair)
4. Pět kroků od sebe (Rachel Lippincottová)
5. Sucho (Neal Shusterman & Jarrod Shusterman)

Opět se tak potvrzuje, že reedice s filmovými obálkami mají svůj význam. Jako jsme loni v TOP 5 nejprodávanějších knih viděli filmového Simona Spiera, letos je to After. Bude to příští rok třeba právě aktuální vydání Všech malých zázraků?


Když jsme zhodnotili rok předešlý, přesunuli jsme se k tomu, co nás čeká v roce 2020. A začali jsme rovnou plánovanými tituly. Právě vyšla kniha Co jsme si nikdy neřekli, což je sice trochu lovestory, ale spíše bychom mohli říci s nádechem thrilleru, takže to nebude úplně tradiční young adult, ale kniha má svou přidanou hodnotu. V květnu vyjde také pátý díl série After: Polibek a k tomu je ideální příležitost si nechat knihy podepsat. Autorka Anna Todd totiž dorazí jako host na letošní Svět knihy do Prahy. Angie Thomas napsala také novou knihu, která se zabývá rasismem a nese název Teď je řada na mně. I další YOLI autoři budou mít během následujících měsíců na pultech knihkupectví své novinky. Ať už je to instagramový básník Atticus se svou sbírkou básní Pravda o zázracích, Karen McManus přináší pokračování young adult thrilleru Jeden z nás lže, které v originále ponese název One Of Us Is Next a Colleen Hoover je kapitola sama pro sebe. Vydou jí totiž knihy dvě - psychothriller Verity, který vyjde v nakladatelství Ikar, a nový young adult titul Regretting You. Kniha, na kterou se ale bude těšit asi nejvíce z nás, je Red, White and Royal Blue od Casey McQuinston. V ní se do sebe zamiluje syn americké prezidentky a britský princ. Počkat si ale musíme nejméně do srpna, na kdy je zatím titul plánovaný k vydání. Na své si přijdou i fanoušci Rainbow Rowell, protože vyjde pokračování knihy Nedej se s názvem Waynward Son. V neposlední řadě pak zmiňme The Nowhere Girls od Amy Reed, která se zabývá tématy jako například práva žen a feminismus, takže opět něco mimo běžné young adult škatulky.


Mimo plánovaných knih jsme procházeli také akce, na které se YOLI chystá. Bude to už zmíněný Svět knihy s Annou Todd, opět se můžete těšit na YOLI piknik(y) a podruhé YOLI bude součástí Humbooku na podzim. Prý je v jednání i některý z YOLI autorů, který by přijel na Humbook jako host, ale zatím je vše zahaleno závojem tajemství a my tak můžeme jen hádat, kdo by tak asi mohl v říjnu přijet. Velkým překvapením pro všechny přítomné byl další dárek! Je jím právě novinka Co jsme si nikdy neřekli, protože tahle kniha bude tématem společného čtení s YOLI o víkendu 14. a 15. března 2020. Zapojíte se i vy?


Tradičně jsme se také dočkali vědomostního kvízu, který byl pro někoho lehčí, pro někoho těžší, ale v každém případě jsme se dozvěděli spoustu nových informací a skvěle jsme se pobavili, takže Kájo díky za další super kvíz! A jako zlatý hřeb slavnostního odpoledne přijel dort, na který Radek dal svíčky, mohli jsme si ho dosyta nafotit a když redaktorka Jana Balharová popřála svému YOLI vše nejlepší do dalších let, tak jsme si zazpívali Hodně štěstí, zdraví. Pak už nezbylo, než aby Radek dort zakrojil a začal rozdávat. Korpus byl tmavý, krém tvarohový a v něm bylo lesní ovoce, takže prostě dokonalost sama. Než došlo na volnou zábavu, tak nám byl ještě představen jeden plánovaný projekt. K narozeninám si plánuje YOLI nadělit knihu vánočních povídek v žánru young adult od českých autorů. A zapojit se může každý, dokonce i vy! Kniha vyjde v listopadu, aby byla připravena na Vánoce. Pokud si troufáte na tuto výzvu, tak máte čas do 3. května poslat vaše povídky o délce přibližně 18 000 znaků na email info@yoli.cz. Mělo by se jednat o young adult žánr a jakýmkoliv způsobem by do něj měly být zakomponovány Vánoce. Pokud byste rádi věděli, kdo vám v případě úspěchu bude dělat společnost v této sbírce povídek, tak vězte, že například Theo Addair nebo Anička Musilová.



Pak už jsme si pochutnávali na dortech a dalších dobrotách, bavili se spolu a také jsme se fotili ve fotokoutku od Tvoj Party Box. Před zelenou plochou jsme se mohli vyfotit s různými naklíčovanými pozadími, některé z nich můžete vidět i na mých fotkách, kde jsem s Míšou, Erikou a Lukášem, se kterými už trávíme YOLI narozeniny poněkolikáté (tuším, že počtvrté). Letos se k nám ještě připojil Aleš Novotný. Na jedné fotce můžete vidět i Kláru Novákovou alias Klářiny knihy.





Jak se ale říká, všechno dobré musí jednou skončit a tak i šestá oslava YOLI narozenin po sedmé hodině pomalu, ale jistě, došla ke svému konci. Za tuto příležitost jsem každý rok vděčný a vím, že YOLI mělo, má a bude mít vždy speciální místo nejen v mé knihovně, ale i v mém srdci. Což je v podstatě to samé.

2 komentáře:

  1. Vypadá to na super oslavu :)

    Jsem zvědavá, jaké další knihy si YOLI pro své čtenáře připraví i do budoucnosti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to hodně uvolněné a kamarádské. Těším se nejvíc na srpen na Red, White and Royal Blue a pak na podzim na závěr trilogie Smrtka.

      Vymazat