pátek 17. července 2020

Report: Osmý YOLI piknik

Z YOLI pikniku se stala příjemná tradice. Pojďte se podívat, jak se povedl ten první v roce 2020, který se konal v úterý 14. července.


Pokud se na začátku podíváme do historie, tak YOLI pikniky se konají již od roku 2016. Na úplně prvním pikniku jsem ještě nebyl, ale poprvé jsem se zúčastnil druhého, který se konal na konci léta 2016. Na dalších dvou piknikách v roce 2017 jsem taktéž byl, to už se jednalo o pořadová čísla tři a čtyři. O rok později jsem musel vynechat pátý piknik a byl jsem až na šestém, to se psal konec léta 2018. V roce 2019 ale byla tak velká vedra, že dosavadní harmonogram dvou pikniků za léto byl narušen a piknik byl jen jeden, tedy sedmý, ale bez mojí účasti, protože jsem byl na dovolené. Letos tak léto zahájil YOLI piknik v pořadí osmý!


Zatím se pokaždé YOLI piknik konal v Kinského zahadě v Praze na Smíchově a letošní rok nebyl výjimkou. Začátek akce byl naplánován na 15:30 a já dorazil přesně v půl, takže ideální načasování. Radek Blažek z nakladatelství YOLI se už chystal začít s úvodním proslovem, ale Kája z nakladatelství Euromedia Group a blogu a Instagramu Penny and Books mu se smíchem říkala, že měl ještě chvíli počkat, protože se postupně trousilo ještě pár opozdilců. Začalo se však představovacím kolečkem. Někteří se již znali, někdo je stálý účastník YOLI pikniků a někdo prostě patří mezi skalní fanoušky nakladatelství a patří tak doslova k inventáři YOLI. Kromě představení se jsme zmiňovali své oblíbené knihy z nakladatelství YOLI, já zmínil moji oblíbenou sérii Magisterium, která již byla vydána celá a také ji mám celou přečtenou. Tím, že nás bylo k padesátce, tak se samozřejmě některé tituly opakovaly, ale vlastně bylo zmíněno dost knih z pestré nabídky od YOLI. Pokud srovnáme počty účastníků, tak letošek je rozhodně rekordem, protože nás bylo téměř padesát. Jindy se počty pohybovaly kolem dvaceti nebo třiceti, výjimečně i ke čtyřiceti, ale když se nedařilo tolik, vystačili jsme si i v menším počtu.


Následovalo shrnutí toho, co se v nakladatelství YOLI chystá v blízké i daleké budoucnosti. Namátkou zmíním jen výběr toho nejzajímavějšího. V červenci teď vyjdou YOLI dvě knihy, které se shodou okolností jmenují téměř stejně - pokračování knihy Jeden z nás lže s názvem Jeden z nás je na řadě (bude ve společném čtení s YOLI o víkendu 25. - 26. 7.) a Teď je řada na mně od autorky Vypálené nenávisti. Vrchol léta nastane 1. srpna, kdy do knihkupectví vtrhne kniha Červená, bílá a královsky modrá. Ta je LGBT romancí mezi synem americké prezidentky a britským královským princem, kteří se ze začátku příliš nemají rádi, takže bude zajímavé sledovat, jak se jejich vztah bude vyvíjet a jakou roli v tom sehraje i pozadí politiky v obou zemích. Kdo jste fanoušky společného čtení, které YOLI dělá na svém Instagramu, tak tahle novinka bude ve společném čtení v srpnu. Závěr září pak bude patřit druhému vydání knihy Bez šance od Neala Shustermana. Ta již vyšla v Knižním Klubu v roce 2016, ale na další díly tehdy nedošlo. Uvidíme, jestli se knize po úspěchu Smrtky a Sucha od stejného autora bude v YOLI dařit lépe a třeba vyjdou i další díly z této série.  


Říjen pak bude ve znamení fantasy. Vyjde kniha Šťastné dívky, která je začátkem nové série, a také Dům soli a smutku, u kterého by se mělo jednat o retelling méně známé pohádky 12 tančících princezen. Před Vánoci by měla vyjít také antologie povídek s vánoční tematikou, která zatím nese pracovní název Nejkrásnější Vánoce. Čeká nás také závěrečný díl Smrtky, další kniha Rainbow Rowellové nebo Colleen Hooverové, Nowhere Girls, které se zabývají tématem znásilnění a hnutí #metoo a nově se podařilo získat práva na vydání knihy With The Fire on High od Elizabeth Acevedo. Zde se hlavní hrdinka touží stát slavnou kuchařkou, takže by v knize měly být i nějaké ty recepty. To bude zase hladových čtenářů, podobně, jako při Suchu měli všichni žízeň a u Probuzení Simona Spiera mizely sušenky Oreo po celých baleních.


Během tohoto představování (a hlavně po něm) jsme už pomalu začali ochutnávat, co kdo napekl dobrého. Já dovezl malinovou piškotovou bublaninu, Míša upekla sušenky z domácí bio levandule, Lukáš biskupský chlebíček s ořechy a německou čokoládou a Kristýna zvolila slanou variantu a potěšila nás slanými sýrovo-šunkovými šneky. Z ostatních dobrot bych jmenoval další varianty šneků včetně sladké skořicové verze, rohlíčky s nivou, citronové mini bábovky, cookies, tvarohové rohlíčky nebo muffiny (například s borůvkami). Za ty nejlepší (podle zkušeného porotce a ochutnávače Radka) pak šťastlivci dostali některou z knih z nakladatelství YOLI. Hlavním dárkem však byla reading copy srpnové novinky Červená, bílá a královsky modrá. Tu mohl vyhrát ten, kdo nejrychleji a správně odpověděl na otázku: Která kniha s LGBT tematikou vyšla v nakladatelství YOLI jako první? První přihlášená knihomolka bohužel správnou odpověď neznala, tak jsem zkusil své štěstí já (jako druhý v pořadí přihlášených) a k mému překvapení byla má odpověď správná a reading copy jsem vyhrál. Pokud si chcete jen tak pro zábavu zasoutěžit, zkuste napsat do komentářů, co je podle vás správnou odpovědí na soutěžní otázku.


Odpoledne však plynulo, řešily se maturity, povinná četba na středních školách, studia na univerzitách, ale i knihy, co zrovna čteme, také jsme vzpomínali na předchozí YOLI pikniky a skvěle jsme se bavili a popíjeli různé nealkoholické nápoje či cidery. Tentokrát bylo na sluníčku relativně teplo, takže jsme se spíše přesouvali postupně do stínu, jak se Slunce posouvalo po obzoru. Nechybělo ani společné focení a povídání si s některými VIP hosty, ať už se jednalo o spisovatelku Annu Musilovou, grafičky, které pracují s nakladatelstvím YOLI při tvorbě obálek, Dorotou Noon z Booktooku nebo Markétou Marillee. Všechno dobré však jednou musí skončit a před sedmou hodinou se i poslední jedinci rozprchli na cesty do svých domovů. Snad letos stihneme ještě jeden YOLI piknik, protože by byla škoda nevyužít letních měsíců, které jsou trochu volnější než školní rok. Bylo opět příjemné se vidět se spoustou skvělých přátel, obzvlášť, když březnová oslava šestých narozenin YOLI byla jednou z posledních knižních akcí před nucenou covidovou karanténou...

Žádné komentáře:

Okomentovat