pondělí 30. března 2020

Recenze: Zlatá věž (Magisterium 5)

Rozuzlení závěru série Magisterium v knize Zlatá věž není dlouhé, ale Cassandra Clareová a Holly Blacková si pro nás schovaly také pár překvapení. Jak se povedl poslední díl příběhu Calluma Hunta a jeho přátel?


Už čtvrtý díl s názvem Stříbrná maska naznačil ve svém závěru, že poslední díl bude velmi zajímavý. A to skutečně byl. Ostatně nebyl zde žádný prostor na zbytečnosti, protože kniha má jen lehce přes 200 stran. Call a Tamara se tak snaží najít způsob, jak porazit Alexe Strikea, který se po událostech na konci předchozího dílu stal pohlceným chaosu.


Porazit takovou bytost není nic jednoduchého. Nikdy předtím se ještě nikdo takový totiž neobjevil. Jednou z možností je pokusit se proti němu postavit pohlcené ostatních čtyř živlů - ohně, země, vody a vzduchu. Nezbývá tedy nic jiného, než po nich pátrat. Ale do závěrečného souboje s Alexem nezbývá moc času. Akce střídá akci a poslední scéna tak přináší nejedno překvapení.

Ach bože, napadlo Calla. Tamařin otec. Vždyť se s Tamarou ještě před chvílí líbal. Že by přišel kvůli tomu?
Nebuď směšný, usadil ho Aaron. Copak je to jasnovidec?
Tamara přece říkala, že Kimiya za to, že se líbala se zloduchem Alexem, dostala domácí vězení.

Série je tak ukončená tímto závěrečným pátým dílem. Další díly v plánu nejsou, ale nikdo neví, jestli si to Cassandra Clareová nebo Holly Blacková nerozmyslí. Konec je podle mě uzavřený a docela jasně, ale přeci jen nějaké to malé procento nejistoty tu teoreticky zůstává. Záleží pak na každém, jak se k posledním odstavcům postaví. Pokračování se tak nedočkáme, příběh Calla a ostatních studentů Magisteria (Tamary Rajaviové, Jaspera deWintera, Gwendy, Celie atd.) je ukončený, ale kdybychom měli hledat prostor pro rozšíření tohoto příběhu, určitě by se nabízelo období války s Nepřítelem smrti, kdy Konstantin Madden byl velkou hrozbou, období kdy se Alastairovi a Saře Huntovým narodil malý Callum.


Opět zůstává stejná překladatelka jako u předchozích dílů, Pavlína Zagolová, a je to poznat. Konzistence v terminologii, jménech a názvech je bezproblémová dle očekávání. Určitě si zaslouží pochválit, protože i tahle práce, o které se tolik nemluví, by měla být vyzdvižena. 

Tam narazil na Jaspera s Gwendou, kteří se muchlovali na gauči. Bylo to jako vkročit za krásného jarního rána na louku plnou kopretin, na kterou se vzápětí vřítil náklaďák a všechny je přejel.
Fuj! nechal se slyšet Aaron.
"Moje oči!" zvolal Call a zakryl si je rukou.

Rozhodně tuto sérii doporučuji všem milovníkům fantasy a těm, kdo by si rádi odpočali od složitějšího čtení. Tento middle grade, tedy kniha určená mladším čtenářům, je ideálním odlehčením. Čte se dobře i proto, že se nejedná o tlusté bichle, ale o slabší knihy kolem 200-300 stran. Zaujmou i hezky zpracované obálky a drobné ilustrace u jednotlivých kapitol. Některé z nich můžete jako ukázku vidět i v této recenzi. Dávám slušných 90 %, protože přeci jen to není tak skvělé jako jiné tituly, které si ode mě vysloužily plný počet v hodnocení.


Název: Magisterium 5: Zlatá věž
Původní název: Magisterium #5: The Golden Tower
Autor: Holly Blacková & Cassandra Clareová
Překlad: Pavlína Zagolová
Počet stran: 216
Nakladatelství: YOLI
Čteno: poprvé

Hodnocení: 90 %

Čteno: 29. 2. 2020 - 25. 3. 2020


Žádné komentáře:

Okomentovat