neděle 3. března 2019

Recenze: Revoluce hrůzy (Doctor Who - Desátý Doktor 1)

První recenze komiksu na mém blogu. Začínám komiksem k seriálu Doctor Who.


Nakladatelství Crew, které se zaměřuje na vydávání komiksů, začalo vydávat komiksy k seriálu Doctor Who (Pán času). Vydádavají sérii s Desátým Doktorem, kterého v seriálu ztvárnil David Tennant, a s Dvanáctým Doktorem, jemuž tvář propůjčil Peter Capaldi. V každém takovémto vydání komiksů Doctor Who najdeme vždy dva příběhy. V případě Desátého Doktora začínáme seznámením s novou společnicí...



Tou je mladá Gabriella Gonzalesová, newyorčanka mexického původu, s níž se Doktor rozhodně nebude nudit. Jak už to tak bývá v případě většiny společníků a společnic, vše začne nevinně a Doktor nováčkům slíbí jednu cestu jeho TARDIS. U jedné cesty to však neskončí, protože mu vždy společníci tak nějak přirostou k srdci. A s Gabriellou to není jinak. Oba příběhy si umím velice snadno představit jako samostatné epizody seriálu. Je pravda, že první příběh o rozsévání hrůzy v podvědomí dostal více prostoru, ale jelikož se jednalo o první kontakt s Gabriellou, je to logické. Druhý příběh nás pak přenáší do mimozemské galerie s partičkou zvláštních správců a jedné podivínské umělkyně. Prostě všechno, co k Doctorovi Who patří, děkuji především Nicku Abadzisovi, který stojí právě za příběhovou linií. O český překlad se pak postaral Jiří Pavlovský, který také zaslouží poděkování za skvělý překlad konzistentní se seriálovou terminologií.


To by bylo shrnutí samotného příběhu a nyní bych se rád přesunul k samotné formě, tedy komiksu a obrazovému zpracování. Kresby jsou vskutku povedené, každý příběh zpracovala jiná kreslířka, v tomto případě to byly Elena Casagrande a Arianna Florean. Doktor si je v obou příbězích věrně podobný a zároveň reálie jsou zpracovány realisticky, inu newyorské reálie jsou založeny na skutečných lokalitách dle fotografií i osobních návštěv. Koncepce jednotlivých obrazů a příběhu má hlavu a patu, takže i z tohoto hlediska za mě rozhodně spokojenost. Hodnotím celkovými 85 %, přeci jen ještě může něčím překvapit příběhová linka, takže si nechávám prostor na zlepšení. Také se jedná o první komiks, který recenzuji, takže si musím trošku zvyknout na jiný typ literatury a ustálit si hodnotící proces. Každopádně jsou ale tyto komiksy od nakladatelství Crew must-read pro všechny fanoušky Doctora Who.

Název: Doctor Who - Desátý Doktor 1: Revoluce hrůzy
Původní název: Doctor Who: The Tenth Doctor, Vol. 1: Revolutions of Terror
Text: Nick Abadzis
Překlad: Jiří Pavlovský
Kresby: Elena Casagrande & Arianna Florean
Počet stran: 128
Nakladatelství: Crew
Čteno: poprvé

Hodnocení: 85 %

Čteno: 30. 1. 2019 - 10. 2. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat