úterý 9. července 2019

Recezne: Muffin a čaj (Muffin a čaj 1)

Jedna z nejlepších knih s LGBT tématikou, které jsem četl, pochází z pera českého autora a nese název Muffin a čaj. Co je na ní tak skvělého?



"Líbí se mi, že doopravdy slyšíš, co říkám. A že říkáš to, co si doopravdy myslíš... když už tedy něco řekneš."

Příběh dvou středoškolských studentů Kita a Daniela je dnes již velmi populární napříč čtenářskou komunitou a pomalu i mimo ni. Muffin a čaj je o dvojici kluků, kteří se příliš neznají, ale shodou okolností se seznámí a začínají se vzájemně poznávat. Je to však těžká situace, když je jeden z dvojice tak trochu plachý. A tím vznikají některé úsměvné situace, ale i některé vážnější. Když do toho zapojíme zlepšující se vzájemný vztah a různé přešlapy, jedná se o zajímavý náhled do života i duše mladých gayů.

Dobré ráno, už je čas.
Bledý měsíc dávno zhas,
svět je hezčí nežli sen,
obleč se a poběž ven!
Nový de je tady zas,
dobré ráno, už je čas.

Velkou roli v Muffinovi hraje také šikana, které jsou Daniel s Kitem vystavováni a ať se to čtenáří líbí nebo ne, je to bohužel skutečnost, která tu ještě dlouho bude zakořeněna v našem prostředí. Je ale pozoruhodné vidět, jak se s ní dá v tomhle konkrétním případě vyrovnat. Stejně tak jako přístup rodičů, který nemusí být vždy úplně příjemný. V Muffinovi tak máte možnost vidět jednu stranu téhle mince.

Nakonec si frustrovaně povzdechl, popadl hrnek čaje, v ubrousku zabalený borůvkový muffin nacpal do kapsy saka a vyrazil z jídelny tak spěšně, jak jen si s plným šálkem v ruce troufl.

Co udělal Theo Addair velmi citlivě je pak styl vypávění, kdy se nám kapitoly střídají vždy z pohledu Kita a Daniela ob kapitolu. Stává se tak, že se konce a začátky kapitol překrývají a některé scény či dialogy máme možnost vidět z obou, často naprosto rozdílných, pohledů ústřeního dua. Ve výjimečných případech je takto zdvojena i celá scéna (kapitola), což může někomu vadit, ale já to rozhodně nejsem. Můžeme se pak pouze domnívat, nakolik vycházel autor při psaní Muffina a čaje z vlastních zkušeností a jak moc je příběh pouhou fikcí. I tak ale kniha nepostrádá vtip, který vás často opravdu rozesměje. Posuďte sami dle ukázky, jedné z těch opravdu vtipných.

"Tak, a jsme doma." Kit zhoupl taškou tam a zpátky. "Doufám, že ho máma moc netrápí."
Kuře, to se ví, neřeklo ani ň.
"Netvař se tak na mě, já tě nepodřízl," napomenul ho Kit a otevřel dveře.

LGBT literatura je na vzestupu a Theo Addair je důkazem toho, že se s ní ve větší míře můžeme setkávat i mezi domácími autory. Vzhledem k faktu, že se jedná o autorovu prvotinu, je Muffin a čaj opravdu skvělým dílem a můžeme pouze pozorovat, kam autorsky poroste. Ať už to bude v druhém dílu Muffina s názvem Koláčky a spiklenci nebo v plánované sérii Ve stínu oskeruše.


Můžeme být jedině vděčni nakladatelství YOLI, že nás o tuto literaturu nepřipravilo a Thea tak ukázalo českému a slovenskému čtenářstvu v plné kráse a v záři reflektorů. Věřím, že Theo Addair se touto slávou nenechá "opít" a jeho hvězda bude i nadále stoupat. Jak jsme mohli poznat při křtu Muffina a čaje na loňské oslavě čtvrtých YOLI narozenin, Theo je skvělý člověk a nadějný spisovatel. Už teď se těším na Koláčky a spiklence, které na mě brzy čekají...


Název: Muffin a čaj 1: Muffin a čaj
Autor: Theo Addair
Počet stran: 272
Nakladatelství: YOLI

Hodnocení: 100 %

Čteno: 2. 3. 2019 - 1. 4. 2019

2 komentáře:

  1. Stále nevím jestli knize dát šanci nebo ne :( Ale možná by tu malá jiskřička naděje byla. Děkuji za článek a přeji krásný večer! ♥
    READING WITH LUCY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně záleží, jak to téma čtenáři sedne. Ale pro dospívající v podobné situaci může ta knížka hodně znamenat a leckdy i pomoct. Určitě stojí za to, aby šanci dostala. Neříkám, že se musí všem líbit, to už je pak věc jiná.

      Vymazat