čtvrtek 10. října 2019

Report: Potterfest 2019

Již potřetí se letos konal v Praze český festival pro všechny fanoušky Harryho Pottera, který nese název Potterfest. Jak se povedl třetí ročník této akce?


Poprvé se tento mladý český festival podíval do nových a větších prostor. Tentokrát to byl Národní dům na Vinohradech v Praze a volba to byla vskutku skvělá. Jelikož jsem byl i na prvních dvou ročnících Potterfestu, mohu srovnávat právě tyto zvolené prostory. O prvním a druhém ročníku vás také na blogu budu informovat v podobě retro reportů. 





Národní dům na Vinohradech nabízí velké prostory vhodné pro akci tohoto typu. Nabízí oddělené prostory pro různé potřeby, ať už je to hlavní sál, nebo vedlejší místnost pro Příčnou ulici - stánky Pottershopu a dalších partnerů jako např. Albatrosmedia nebo časopis Pevnost. Ve stejném prostoru se nacházela i herní zóna, kde si mohli všichni účastníci vyzkoušet na herních konzolích hry s tématikou Harryho Pottera. V předsálí byl bar, kde byly ke koupi tématické drinky a také Instagraf, který vám vytiskne fotky, které přidáte na Instagram s hashtagy #potterfancz a #potterfestcz.






Nedaleko se také nacházel fotokoutek, kterého všichni hojně využívali. Pokud jste vyšli do patra, bylo na baru k dispozici drobné občerstvení ve stylu Harryho Pottera, ale také skvělá italská káva  Ravasio zdarma nebo snídaně a svačiny od MixIt a také chutný Chai Latte. Nechyběl ani workshopový koutek, kde jste si mohli sestavit něco z Lega a zapojit se do soutěže nebo si pro sebe či své blízké vyrobit kolejní vánoční ozdobu, přáníčko, záložku do knížky nebo ministerský oběžník. Vynechal jsem ve svém popisu vstupní prostor po příchodu do prvního patra. U výdeje vstupenek a plátěných tašek pro držitele vstupenek srpec a galeon se nacházela také šatna a známý levitující dort (Nezapomněli jste kouzlo Wingardium Leviosa?) nebo místo pro odevzdávání soutěžních básniček či cosplay fotografií anebo také výstavka krásných plyšáků, kterou můžete vidět na úvodní fotografii i na dalších záběrech.













A co bylo možné na Potterfestu 2019 vidět? Celým dnem nás provedl moderátor Jarda Brousil, jednotlivé besedy pak vedli různí členové Potterfanu. Prvním hostem byl Ondřej Müller, programový ředitel nakladatelství Albatros, který pro Česko objevil Harryho Pottera a stojí za jeho prvním vydáním v roce 2000. Dozvěděli jsme se, jak se on doslechl o knize o brýlatém čaroději od mladé neznámé britské spisovatelky a také jaké jsou trendy v současné literatuře a mnoho dalšího. Ondřeje Müllera pak na jevišti hlavního sálu  vystřídala Galina Miklínová. Výtvarnice, režisérka a ilustrátorka, která opatřila první čtyři díly Harryho Pottera o vnitřní ilustrace a Kámen mudrců zároveň i o originální ilustraci na obálce. Při úplně prvním vydání zároveň stála za vlastním fontem pro jméno Harry Potter na obálce, které bylo při dalších vydáních již nahrazeno oficiální ochrannou značkou. S Galinou Miklínovou jsme poznali taje ilustrátorství i její vztah k Harry Potterovi. V následném soubojnickém klubu si mohli zájemci vyzkoušet choreografii obranných i útočných kouzel za stranu dobra i zla. Poté ale na jeviště přišel Aleš Procházka - herec a dabér, který propůjčil svůj charismatický hlas profesoru Severusi Snapeovi. S ním jsme si užili opravdu hodně zábavy, protože mnoho fanoušků si žádalo různé filmové repliky, za které vždy sklidil obrovský potlesk. Vyprávěl ale i to, jak se k dabingu Alana Rickmana v Harry Potterovi dostal a jak ho daboval i mimo slavnou sérii. V průběhu přestávek mezi besedami měli přítomní možnost se vyfotit s cosplayery v rolích postav strany dobra i zla a také probíhala autogramiáda hostů a focení s nimi.











V pozdním odpoledni pak nastalo vyhlášení soutěže o nejlepší kostým (soutěž O nejkrásnější úsměv Týdeníku čarodějek) a také vyhlášení nejlepší básničky ze soutěže Bleskobrku. Pak už přišla na řadu filmová filharmonie s melodiemi z filmů o Harry Potterovi a losování tomboly, kterou jste si mohli koupit po celý den. Kreativní barevné lístečky dorazily až ze zámoří a původně se mělo jednat o čtyři barvy podle čtyř bradavických kolejí. Nakonec však byly k dispozici barvy žlutá, růžová, bílá a oranžová. Cen bylo spoustu a všechny našly své nové šťastné majitele. Zlatým hřebem večera bylo opět divadelní představení, tentokrát to byly adaptované scénky ze známé letní filmové série Slunce, seno... nasazené do světa Harryho Pottera. Představení mělo název Slunce, sláma, mandragory. A stejně jako v minulých dvou letech to byla velká legrace a sál se otřásal smíchem všech přítomných potterheadů. 











Bylo ale smutné, že tímto představením celý Potterfest 2019 skončil. My se ale již nyní můžeme těšit na příští rok, kdy se opět vrátíme do Národního domu na Vinohradech. V diářích si poznamenejte datum 5. září 2020!











3 komentáře:

  1. Vypadá to dost pěkně, i když opět ne všechno by bylo pro mě. Ale i tak to mám poznačené a s velkou pravděpodobností to zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to za zkoušku stojí. Záleží co má kdo rád, každý jsme nějaký... Já třeba za celý Potterfest nezkoušel konzole a virtuální realitu. Tu jsem zkusil loni. Jinak letos jsem neměl ani potřebu ani chuť ani čas, zabavil jsem se jinak... kdo rád tvoří by se zabavil zase na stavění z Lega nebo tvoření záložek, přáníček, ozdob a oběžníků. Je to docela různorodé... Takové klidnější oprotui Humbooku :-D

      Vymazat