úterý 29. října 2019

Report: Svět knihy Plzeň 2019

Letos se již podruhé v Plzni konal knižní festival Svět knihy. Ten se tradičně koná v květnu v Praze, ale v posledních dvou letech se začátkem školního roku podívá v menší podobě i do západočeské metropole. Co nabídl návštěvníkům letos?




  

Jako byl loňský Svět knihy v Plzni věnován Izraeli, letošní ročník patřil Polsku. Tomu by se měl následně věnovat i pražský Svět knihy 2020. Mimo hostů z Polska ale zavítali do Plzně i čeští spisovatelé. Již podruhé jste tak mohli v areálu Depa Plzeň 2015 narazit např. na Galinu Miklínovou, která ilustrovala první vydání Harryho Pottera nebo stojí za fenoménem Lichožroutů. Letos s dětmi v rámci tvořivé dílny vyráběla výtvory ve stylu příběhů Lichožroutů, které v jejich filmové verzi také režírovala.





Žánrově se pak Svět knihy Plzeň 2019 zaměřil na fantasy a scifi, takže nechyběla opět např. Františka Vrbenská, která se účastnila besedy společně s dalšími osobnostmi české fantastiky. Desítky stánků jednotlivých nakladatelů opět nabízely své knihy s veletržní slevou, která se v některých případech pohybovala i v řádech desítek procent.
















Prostory Depa Plzeň 2015 nabízí pro akci tohoto typu skvělé prostory, kterým by k dokonalosti chybělo jen lepší větrání a přísun čerstvého vzduchu. Při koncentraci velkého množství lidí v autobusových halách se vzduch rychle vydýchá a může být pro někoho uvnitř ne zcela příjemně. Vůně nových knih to však dokáže alespoň částečně vynahradit. Pokud jste zatím na plzeňský Svět knihy nezavítali, tak rozhodně přijeďte příští rok. Pevně věřím a doufám, že se tato skvělá akce bude konat i nadále a stane se jednou ze stálic začínajícího podzimu v Plzni.


Žádné komentáře:

Okomentovat