čtvrtek 14. ledna 2021

Recenze: Rudé svitky magie (Nejstarší kletby 1)

Cassandra Clare se vrací k oblíbené dvojici hrdinů ze série Nástroje smrti - čaroději Magnusi Baneovi a mladému lovci stínů Aleku Lightwoodovi v knize Rudé svitky magie, která je prvním dílem nové série Nejstarší kletby.


Ale nebyla na tu práci sama. Na knize se podílel ještě Wesley Chu. Jak sama autorka v poděkování vysvětluje, v sérii Nástroje smrti nemohl tento pár Magnus a Alek dostat tolik prostoru, tak je ráda, že nyní jim může věnovat samostatnou sérii z univerza Lovců stínů.

Benátky jsou v tuhle roční dobu obzvlášť překrásné. Ale co to říkám? Benátky jsou obzvlášť překrásné v kteroukoli roční dobu. 

Rudé svitky magie sledují Aleka s Magnusem na jejich vysněné dovolené v Evropě, konkrétně v Paříži. Brzy ale zjistí, že to nebude jen dovolená plná památek a vysedávání po kavárnách. Objeví se totiž zvěsti o tajemném kultu Karmínová ruka, který byl údajně v minulosti založen samotným Magnusem. Ten však o něčem takovém nemá ani ponětí, a tak začíná hon za tímto kultem napříč Evropou a vězte, že během tohoto putování nebude nouze o akci ani o zábavu.

"Už jste s mým tanečním partnerem hotovi?" vložil se do toho Magnus. "Já chápu, že si na něj potřebujete sáhnout, musím se proti tomu však důrazně ohradit."


Magnus políbil runu rovnováhy a pak runu výdrže. Alekovo tělo se pod ním prohnulo a jeho ruce na Magnusových ramenou se napjaly.

Kniha Rudé svitky magie je vyprávěna z pohledu třetí osoby a děj tak můžeme sledovat na různých místech aniž by se měnil vypravěč. O překlad se tentokrát postaral Pavel Kaas, který zatím s Lovci stínů zkušenost nemá, ale na překladu to není poznat. Nad ničím se během čtení nepozastavíte, konzistence s ostatními knihami zde je (nepočítám první vydání Města z kostí s neslavným přeložením jména Magnus Bane). Mám za sebou zatím tedy první díl Nástrojů smrti (Město z kostí) a první díl Pekelných strojů (Mechanický anděl) a tohle je tak mé třetí setkání se světem Lovců stínů a jsem z něj nadšený. Líbí se mi, jak svět fantasy autoři propojují s naším světem a s LGBT romantikou v podobě vztahu Aleka a Magnuse. Jsem moc zvědavý, jak se bude jejich vztah dál vyvíjet a určitě se pokusím v budoucnu pokračovat i v ostatních dílech načatých sérií z tohoto světa. V hodnocení dávám velmi příjemných 95 %, tedy 4,5 hvězdičky z maximálního počtu pěti možných. Pokud patříte mezi fanoušky Cassandry Clare a jejího světa Lovců stínů, určitě byste neměli minout Rudé svitky magie. Za vydání musíme poděkovat nakladatelství #booklab a doufejme, že se brzy dočkáme i pokračování. Aktuálně se chystá více titulů o Lovích stínů, tak uvidíme, co vše si nakladatelství pro nás ještě připraví...

Ocitli se v obrovském prostoru, jehož výzdoba vypadala, že tu někdo chtěl divoce zkombinovat kostel s nočním klubem. 

Název: Nejstarší kletby 1: Rudé svitky magie
Původní název: The Eldest Curses #1: The Red Scrolls of Magic
Autor: Cassandra Clare & Wesley Chu
Překlad: Pavel Kaas
Počet stran: 391
Nakladatelství: #booklab
Čteno: poprvé

Hodnocení: 95 %

Čteno: 28. 6. 2020 - 17. 7. 2020 + 4. 1. 2021 - 13. 1. 2021



3 komentáře:

  1. Ride svitky byly ještě v pohodě a líbily se mi. Ale Zřejmě lsti byly horší...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K temným lstem jsem se zatím nedostal... Můj odhad je, že dám Mechanického prince a princeznu, navážu novinkou Řetězem ze zlata a budu pokračovat dalším dílem Nejstarších kleteb. Pak bych měl dojít ke zbytku Nástrojů smrti a až úplně na konec mi zbydou ty Temné lsti.

      Vymazat