neděle 10. května 2020

Recenze: Nejhorší večírek tvého života

Nakladatelství Jota nedávno vydalo hororový gamebook francouzské YouTuberky Andy Rowski. Jak se teto gamebook mladé začínající spisovatelce povedl?


"Victor ví, že čeká lidi, a nechá zavřenou bránu, to je fakt bláznivý."
"To je určitě proto, aby se tam nedostal nějakej sériovej vrah," žertuješ.
"Nebo sériovej debil," dodá Clara a vrhne na Lucase temný pohled.

Ocitáte se v roli hlavního hrdiny Saši. Ten přijíždí na halloweenskou párty ke svému spolužákovi Victorovi. V sídle Amarant se pak začnou dít zvláštní věci. Je strašidelný příběh o Bezhlavém Baronovi pravdivý nebo se jedná jen o strašidelnou historku pro navození té správné atmosféry na halloweenský večírek? Všechno záleží opravdu jen a jen na vás. Proto je nastínění samotného děje knihy pouze takto strohé. Možností je opravdu mnoho. 


Kniha není rozdělena na kapitoly, jak je tomu běžné u beletrie, ale na jednotlivé oddíly, někdy jen pár odstavců, jindy několik stránek. Z tohoto důvodu kniha nemá ani číslované stránky, aby se nepletly čísla stran a čísla oddílů. Celkem jich Nejhorší večírek tvého života obsahuje 86. I variant konce je několik. Pokud bychom se podívali na skupiny možných konců, tak jsou tři. Jeden z nich se dokonce na první pohled tváří jako happyend, ale podaří se vám k němu najít tu správnou cestu? Rozhodně to není lehké, protože panství Amarant má v zásobě nejedno překvapení a nástrahu. Narozdíl od jiných složitějších gamebooků není třeba ke čtení (hraní) Nejhoršího večírku tvého života žádná tužka a papír nebo hrací kostka. Tento gamebook je totiž čistě textový a situační. Což ho odlišuje od většiny gamebooků, které jsou k dostání na českém trhu.


Celá kniha je velmi hezky graficky zpracovaná. Příběh je doplněn o černobílé ilustrace, na kterých jsou zvýrazněny některé prvky červenou barvou, například zde můžete vidět jednu ukázku. Mimo to je na boku vždy drobná malá ilustrace, která navozuje tajemnou atmosféru, i tyto ukázky přikládám k recenzi. Běžná beletrie je psána většinou v er-formě nebo v ich-formě, ale to neplatí u gamebooků. I tento je napsán ve druhé osobě, což může být vedle běžné beletrie zajímavým osvěžením. Příběh jako takový je v některých částech předvídatelný, ale někdy vás vývoj situace dovede (nemile) překvapit. Není to žádný hodně krvavý příběh, ale připomnělo mi to atmosférou jednu epizodu z mysteriózně-hororového pořadu Věřte nevěřte. Žádnou konkrétní, ale ta nálada je velmi podobná, takže o důvod víc si Nejhorší večírek tvého života užít. 


Další plusové body kniha sbírá i za technickou stránku, jelikož je pevná vazba kvalitní, stejně jako papír, který je odolnější než jiné běžně vydávané tituly. Dalo by se říci, že se zde na ničem nešetřilo. O překlad se postarala Jitka Řihánková, již zmiňované ilustrace pak má na svědomí Lucie Dessertine. Ostatně sama autorka Andy Rowski je mladá začínající franocuzská spisovatelka, která se proslavila hlavně jako YouTuberka Andy Raconte. Nejhorší večírek tvého života je její druhou publikovanou knihou, první byla Princesse 2.0, která v češtině dosud nevyšla. Tento gamebook se po všech stránkách povedl na výbornou, i když na gamebookovou svénu nepřináší nic nového. Za pozornost ovšem rozhodně stojí. A kdo ví, možná to nebude jediný gamebook, který nakladatelství Jota vydalo.


KONEC. Právě jsi prožil jeden z možných příběhů v sídle Amarant. Můžeš zkusit prožít jiný příběh, když začneš číst od začátku. Možná odhalíš všechna tajemství tohoto prokletého místa.


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Jota.

Název: Nejhorší večírek tvého života
Původní název: La pire soirée de ta vie 
Autor: Andy Rowski
Překlad: Jitka Řihánková
Ilusteace: Lucie Dessertine
Počet stran: 320
Nakladatelství: Jota
Čteno: poprvé

Hodnocení: 80 %

Čteno: 1. 5. 2020 - 8. 5. 2020



Žádné komentáře:

Okomentovat