pátek 2. března 2018

Recenze: Sníh nebo popel (Sníh nebo popel 1)

Sara Raasch přichází s první knihou ze světa Primorie – ze světa Ročních období a Střídavých období a boje o přístup k magii. Uprostřed toho všeho stojí hlavní hrdinka Meira...


Příběh se odehrává ve světě zvaném Primorie. Země je rozdělena na osm hlavních království – čtyři království Ročních období (Jaro, Léto, Podzim a Zima) a další čtyři království jsou Střídavá (mezi nimi třeba Cordell nebo Ventralli).

Mezi těmito královstvími bohužel nepanuje mír. Vládce Jara Angra zaútočil na království Zimy a jejich obyvatelstvo umístil do pracovních táborů. Pouze hrstka Zimanů je před ním na útěku a snaží se ukrást svůj zdroj magie, kterým je přívěšek ve tvaru srdce. Ten po dobytí Zimy a vraždě královny Hannah Angra zlomil a obě části si pečlivě střeží.

Tvoje přítomnost je důkazem, že za těmi zdmi je stále život. I ta nejsilnější sněhová bouře začíná jedinou vločkou.

Meira je jednou z této malé skupinky uprchlíků, kteří se postupně snaží Jaru škodit. Mather, syn královny Hannah a následník trůnu, je taktéž s nimi na útěku a nesmí padnout do zajetí Angry. To jen pro nastínění základního příběhu. Krátce ještě můžu dodat, že svou velkou roli v přáběhu sehraje i Cordell, jedno ze Střídavých království. Zimané u něj požádají o pomoc. Jestli se jim téhle pomoci dostane, už vám ale neprozradím.

Vždycky, když mi Dendera popisovala plesové šaty, honilo se mi hlavou, kolik je to zbytečné látky a že sukně zřejmě vynalezli proto, aby ženy nemohly utéct.

Kniha Sníh nebo popel rozhodně stojí za přečtení. Začátek není vůbec nudný, naopak rovnou začíná jednou z akcí proti Angrovi. Ale trvalo mi delší dobu, než jsem se začetl, a přibližně od první třetiny už kniha rozhodně zaujala a nepustila až do konce.

Nejzajímavější je rozhodně samotná Primorie, království a mapa. Vždy, když mají takovéto epické fantasy knihy mapu, jakmile se zmiňuje nějaké místo (řeka, pohoří, pláň, město...) listuji na mapu a sleduji, kudy se to naši hrdinové zrovna vydávají. Zároveň stojí za vyzdvihnutí hlavní postava – Meira. Zdá se zpočátku jako křehká holčička, ale velmi rychle nás přesvědčí o opaku. Když je potřeba učinit nějaké důležité rozhodnutí, neváhá a udělá ho. Trošku ji ale motají hlavu chlapi, např. jí nejbližší Mather. Nakonec to vypadá i na milostný trojúhelník, ale zase ne takový, jaký se často objevuje ve většině ostatních young adult knihách. Sara Raasch prostě vymyslela originální příběh i svět a díky nakladatelství CooBoo si ho můžeme přečíst i my.

Všechny ty souboje, kdy jsme si jako děti hráli na vojáky. Nebo kdy jsme si jako dva vojáci hráli na děti.

Trošku jsem byl sám překvapen závěrem knihy, protože například u prvního dílu ze série Časodějové se to, co bych očekával v polovině knihy, stalo až na konci prvního dílu a zase naopak – tady u knihy Sníh nebo popel se to, co bych čekal na konci celé trilogie, stalo už na konci prvního dílu.

O to zajímavější ale bude pokračování. Už nyní na začátku března nás čeká od nakladatelství CooBoo druhý díl s názvem Led nebo oheň a já se nemohu dočkat, jak bude příběh Meiry, Mathera a dalších Zimanů pokračovat. Jakou konečnou roli v příběhu sehraje království Cordell a jestli si Angra nakonec podrobí celou Primorii...

Spláchnu popel minulosti z tohoto království a naplním naše životy nádherným ledovým mírem sněhu.


Název: Sníh jako popel 1: Sníh jako popel
Původní název: Snow Like Ashes #1: Snow Like Ashes
Autor: Sara Raaschová
Překlad: Zdeněk Uherčík
Počet stran: 293
Nakladatelství: CooBoo
Čteno: poprvé

Hodnocení: 90 %

Čteno: 21. 1. 2018 - 20. 2. 2018

Knihu k recenzi věnovala pro Zeedee Albatros Media.

2 komentáře:

  1. Krásná recenze. :-) Kniha mě začala docela lákat, jelikož jsem objevila kouzlo tohoto lehkého fantasy díky Dvoru trnů a růží a zamilovala se do něj. Takže uvažuji i o Sněhu nebo popelu... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo ono to není žádné fantasy plné čarodějů a draků, ale je to spíš takové epické fantasy, kde se bojuje, řeší se tam vztahy, nějaká ta intrika a nechybí láska. Je to ale všechno dané do čtivé formy, to se autorce skvěle podařilo.

      Vymazat