pondělí 13. března 2017

Recenze: Stínová královna (Havraní říše 1)


Máte rádi sedm trpaslíků z pohádky o Sněhurce? Ty bohužel v tomto novém převyprávění nenajdete, ale ve Stínové královně nechybí draci ani magie...

Princezna měla tváře bílé jako padlý sníh, rty rudé jako krev, dlouhé vlasy černé jako eben.

Princezna Lorelei by měla sedět na trůnu Havraní říše, ale bohužel jí to není dopřáno. Její macecha (a teta) Irina zabila její matku a otce a ráda by se zbavila i Lorelei a jejího mladšího bratra Lea. Ty však před Irinou zachránil rodinný přítel Gabril, který Lorelei, která je obdařena schopností kouzlit (tzv. marduška), cvičí, aby mohla jednoho dne Irinu porazit.



"Zrcadlo, pravdu mi poznat dej, ukaž mi princeznu Lorelei."

Toto převyprávění Sněhurky čerpá ze známé pohádky mnohé. Princezna, která se podobá známé Sněhurce, zlá královna, která chce její srdce, ale také lovec, kterého královna za princeznou vyšle, aby jí ono srdce přinesl. Jenže zde je v roli lovce král sousedního království Eldru, Kolvanismir Arsenjevněk, který zároveň zaujímá roli prince. Celý příběh je však protkaný magií, což celý příběh značně komplikuje a od původní pohádky vzdaluje.

"Zrcadlo, zrcadlo, zvědět dej, ukaž mi, kde je Lorelei."

Samozřejmě nechybí ikonické zrcadlo, které reaguje na veršované příkazy své královny. Kouzel se však v celé knize objevuje tolik, že si na konci knihy vysloužily svůj výčet. Může se zdát, že příběh neplyne dostatečně rychle, ale když dojde na akci a boj, tak se autorka s ničím nezdržuje a jde rovnou k věci. Chybí známá parta sedmi trpaslíků, ale tu vystřídal doprovod krále Kolvanismira. Lidé z království Eldru jsou totiž schopni se přeměnit v draky, takže i této pomoci se mladé princezně (a snad i budoucí královně) dostane.

"Už tak mám za sebou mimořádně působivý a náročný den a nestojím o to, aby v seznamu toho, co dnes ještě musím udělat, přibyla položka 'Vyhnout se nahatému Eldrianovi'."

Stínová královna si určitě najde své čtenáře nejen mezi těmi, kteří vyhledávají retellingy (převyprávění), ale i mezi fanoušky young adult literatury a fantasy obecně. Autorka dokonale propracovala celou Havraní říši (v knize nechybí na vnitřní straně vazby mapa) i jména všech postav, které někdy mohou ve čtenáři evokovat směsku různých kultur, od severské až po východní. C.J. Redwine však není suchar a v knize tak nalezneme i nějaké ty humorné vsuvky, ať už se jedná o laškování Lorelei s Kolvanismirem nebo s Leem, tak jejich ochránce Gabrila nebo Kolvanismirovu dračí družinu.

"Tak pokud nic, přestaňte se vy dva usmívat jako vesničtí idioti a pusťte se do večeře."

Rozhodně doporučuji všem a pokud jste smutní, že jste dočetli, tak vás možná potěší, že autorka připravuje i další příběh z Havraní říše, který by měl být převyprávěním pohádky o Rampelníkovi (u nás taky někdy znám jako RumplCimprCampr nebo Hrombuchdup)...

Název: Havraní říše 1: Stínová královna
Původní název: Ravenspire 1: The Shadow Queen
Autor: C. J. Redwine
Překlad: Jiřina Stárková
Počet stran: 360
Nakladatelství: Baronet


Hodnocení: 100 %

Čteno: 23. 7. 2016 - 7. 8. 2016

1 komentář:

  1. Naprosto miluji obálku. ♥ A na příběh se těším, už delší dobu se mi válí v knihovně, tak snad brzy... :/ Já jsem totiž hrozná, ne že bych dočetla tu hromadu nepřečtených knížek, které mám, ale radši si pořád kupuji nové :| :D

    OdpovědětVymazat