sobota 30. ledna 2021

Očekávané knihy roku 2021

Co nás čeká v roce 2021 za knižní novinky? A jaké série se dočkají svých pokračování nebo závěrů? Na výběr toho nejzajímavějšího, co utkvělo v mém hledáčku, se nyní pojďme společně podívat...


Máme za sebou první měsíc roku 2021 a já bych vám rád představil chystané tituly pro rok 2021, na které se těším, nebo které zaujaly pou pozornost. A začínáme zostra šesticí titulů z produkce nakladatelství YOLI. Z připravovaných knih mě zaujala například Hniolba v kořenech od Theo Addaira, na kterou se můžeme těšit už v únoru. K březnu se upínají fanoušci Neala Shustermana, protože konečně vyjde dlouho očekávaný závěr trilogie Smrtka s názvem Zvon. V dubnu už snad bude aktuální situace v Česku lepší než dnes, ale období karantény nám připomene sbírka povídek Spolu a každý zvlášť, kde mezi autory najdeme například autorku Domu soli a smutku Erin E. Craig nebo Rachel Lippincott, která napsala Pět kroků od sebe (od stejné autorky by měla v YOLI v létě vyjít další kniha, v originále All This Time). V květnu nás čeká kniha With The Fire on High od Elizabeth Acevedo, která byla úspěšná i v aktuálním hlasování Goodreads Choice Awards 2020.V dlouhodobějším výhledu na podzim pak nesmíme minout říjnový titul One Last Stop od Casey McQuiston, autorky úspěšné knihy Červená, bílá a královsky modrá. V listopadu se pak můžeme těšit na něco temnějšího, konkrétně Cemetery Boys od Aidena Thomase. Nakladatelství YOLI tak má pro nás připravenou pestrou směsici dystopie, povídkové sbírky, českého fantasy, romance, vaření i trochu paranormálna. Co si vyberete vy?


Nakladatelství #booklab nás bude letos hýčkat (téměř) samou Cassandrou Clare. Již v lednu jsme se dočkali Řetězu ze zlata, prvního dílu nové série Poslední hodina. V březnu se budeme moci trochu bát, protože #booklab přijde se svým prvním hororovým titulem Prokletí Harrow Lake. Květen bude patřit fanoušky dlouho žádaným Baneovým kronikám, v červnu a červenci poté #booklab vydá celou trilogii Pekelné stroje, kterou již v minulosti vydalo nakladatelství YOLI. Obálky budou stejné jako u YOLI, i překlad, ale série projde v booklabu novou redakcí, takže by mělo dojít k minimálním úpravám, které napomohou konzistenci s ostatními sériemi Cassandry Clare. A pokud jste si oblíbili Magnuse Banea a Aleka Lightwooda v Rudých svitcích magie, tak na podzim bychom se měli v češtině dočkat i jejího pokračování, které nese v angličtině název The Lost Book of White. Patříte i vy mezi fanoušky knih o lovcích stínů od Cassandry Clare?


Hotové hody si pro nás připravilo také brněnské nakladatelství Host. V únoru by měly vyjít Děti pravdy a pomsty, což je druhý díl ze série Odkaz Oriši. Její třetí (a závěrečný díl trilogie) se také připravuje k vydání. Mimo ni pak také vyjde Pojídačka hříchů, což je novinka, která sbírá úspěchy v zahraničí, uvidíme tedy, jak se jí povede v Česku. Duben bude asi nejvíce očekávaným měsícem v roce, alespoň pro fanoušky české dystopické série Naslouchač. Po několikátém posunutí vydání totiž konečně vyjde třetí díl z plánované pentalogie české autorky Petry Stehlíkové s názvem Nasterea a krásnou zelenou obálkou. Všichni jsme již teď napjatí, jaká dobrodružství Petra pro Ilan opět nachystala a jestli se dočkáme odpovědí na některé otázky z předchozích dílů. On duben bude obecně patřit českým autorkám. Zuzaně Hartmanové totiž vyjde druhý díl série Krysy apokalypsy s názvem Oko bouře. A v květnu to završí jeden úspěšný titul ze zahraničí, konkrétně Gideon Devátá od Tamsyn Muir. Ta také zaujala při hlasování o nejlepší knihy roku 2020 na webu Goodreads. Která kniha od Hostu vás zaujala nejvíce?


Nakladatelství, která spadají pod Albatros Media mají pro nás připraveno velké množství novinek, takže jsem musel vybírat jen ty nejzajímavější. Všechny můžete najít v sekci připravované knihy na jejich eshopu. A to jsem vybíral pouze z následujících tří měsíců. Dva tituly z únorové nabídky jsem vybral u CooBoo a Fragmentu. CooBoo si pro nás připravilo fantasy retelling na Anastrázii s názvem Dědictví krve, zatímco Fragment pro fanoušky Leigh Bardugo nadělí dáreček v podobě brožovaného vydání série Griša, konkrétně prvního dílu Světlo a stíny. V dubnu totiž na Netflix vtrhne seriálová adaptace této série. Na sociálních sítích se vybírala obálka pro toto vydání, takže možná na něm mají zásluhu i někteří z vás. Měli bychom se v tomto vydání postupně dočkat i dalších dvou dílů. U Albatrosu (alespoň dle mého výběru) bude nejsilnější měsíc březen. Fanoušci série Star Wars a komiksů si přijdou na své, když v Egmontu vyjde komiks s Darthem Vaderem Vyvolený: Světlo pohasíná. U Egmontu ještě chvíli zůstaneme, protože vyjde i romance Instant Karma od Marissy Meyer, autorky Měsíčních kronik nebo Renegátů. Pokud máte rádi záhady, velká města a steampunk, tak vás potěší CooBoo s titulem York: Stínová šifra, což je začátek nové trilogie. Podle anotace ve mě vyvolává York podobné pocity jako veleúspěšný titul Ready Player One, takže to bude jednoznačně zajímavé čtení. Pokud jste sledovali, když před Vánoci vyšlo nové scifi Christophera Paoliniho Spát v moři hvězd s pořadovým číslem I., tak v březnu vydá Fragment druhou polovinu, tedy pořadové číslo II., ale to není vše. Můžeme se těšit i na novou knihu autora Kaziměstů Martina Bečana s názvem Hvězdopravec, která by měla mít jako hlavního hrdinu Mikuláše Koperníka. Už jen obálka ale vypadá hodně zajímavě a je jasné, že to nebude jen tak obyčejné čtení. A pokud máte rádi vrány (loni například vyšla v CooBoo Bouřná vrána), tak i na vás ve Fragmentu myslí a vydají titul s názvem Milosrdná vrána, pořád ještě v březnu. Duben by pak měl u nakladatelství Fragment patřit fantasy Sorcery of Thorns, ale je možné, že čím pozdější plánované datum vydání, tím pravděpodobněji může dojít k některým posunům u termínů vydání, je tedy třeba být trpěliví.


Ani Knihkupectví Dobrovský a nakladatelství Omega (a s ním přidružené nakladatelské značky) nezahálí. V únoru by mělo v nakladatelství Fobos vyjít fantasy Město knih, což je kniha, kterou jistě nepohrdne nikdo z vášnivých knihmolů. Pokud patříte mezi fanoušky scifi série Nyxia od Scotta Reintgena, tak vězte, že od něj v dubnu vyjde nová kniha Vládci popela. A když jsme u těch sérií, tak se dalšího dílu dočká Neviditelná knihovna, konkrétně již pátého dílu s názvem Smrtelné slovo. To vyjde v červnu, obálka bude mít tyrkysovou barvu a bude tak zajímavým doplněním celé série.


Na závěr jsem si připravil jen takové perličky. Především jednu zcela mimo můj běžný žánr. Tou je série Bridgertonovi, která celkem čítá osm dílů. Na Netflixu měl o Vánocích premiéru seriál natočený podle těchto knih z žánru červené knihovny od Julie Quinnové a stal se jedním z dosud nejúspěšnějších seriálů na Netflixu, když ho za necelý měsíc od uvedení vidělo přes 80 milionů domácností, které používají Netflix. Dalo se tedy čekat, že na sebe seriálové obálky nenecahají dlouho čekat. A první díl Vévoda a já vydá Ikar již v březnu, během roku 2021 by měly vyjít další dvě knihy ze série, doufejme, že zbytek bude následovat nedlouho poté. No a na závěr něco, co je zatím především velké přání, které by se snad mohlo brzy splnit. Tím je vydání pokračování Ready Player One od Ernesta Clinea, tentokrát s názvem Ready Player Two. Knižní klub vydával první díl a o vydání pokračování se momentálně jedná. Jelikož ale Ready Player One byl obrovský fenomén, který si získal obrovskou popularitu, filmové zpracování a filmovou obálku u brožovaného vydání, tak věřím, že se dvojky také dočkáme, snad ještě v druhé polovině letošního roku.


Předem přiznávám, že se jedná jen o tituly, které mě něčím zaujaly a rozhodně se nejedná o tituly, které si budu kupovat. To by se mi totiž nepodařilo napravit tu nešťastnou bilanci roku 2020, kdy mi přibylo kolem 120 nových knih. Budu se snažit pečlivě zvažovat, které nové knihy pořídím a budu ve větší míře sledovat i novinky, které se objeví v knihovně a případně si je půjčím tam. Které plánované novinky roku 2021 vás zaujaly nejvíce? Případně těšíte se na nějaký titul, který jsem zde nezmínil?



Žádné komentáře:

Okomentovat